Beugels
Een mooi en recht gebit is functioneel
Bij Modern Dental Care kunt u terecht voor een beugelbehandeling. Beugels zorgen voor een mooi en recht gebit, wat belangrijk is om te kunnen tandenpoetsen, praten, bijten, kauwen en lachen. Daarnaast zorgen beugels ervoor dat tandheelkundige klachten, zoals tandvleesontsteking en gaatjes, worden voorkomen.
Beugels voor volwassenen
Steeds meer mensen kiezen ervoor op latere leeftijd een beugel te nemen, om verschillende redenen. Beugels kunnen in sommige gevallen bijvoorbeeld een effectieve oplossing zijn tegen slaapapneu.
Wanneer u langskomt voor een beugelbehandeling bespreken we eerst samen welke beugels het meest geschikt voor u zijn en welke beugel u uiteindelijk krijgt. Dit is afhankelijk van de stand van uw kaken en het gewenste doel & resultaat.
Tegenwoordig adviseren tandartsen volwassenen vaker een beugel (een vaste beugel, zoals slotjes, een uitneembare beugel, zoals blok beugel, of spinnenbeugel) te nemen als oplossing voor tandheelkundige klachten.
Soorten beugels
Er bestaan verschillende soorten beugels, waarbij we onderscheid maken tussen uitneembare beugels en vaste beugels. Uitneembare beugels zijn bedoeld om ’s nachts in te doen, omdat ze vaak moeilijk te combineren zijn met eten en praten. Met vaste beugels kunt u alledaagse activiteiten gewoon ondernemen.
Slotjesbeugel
In combinatie met elastiekjes, die vastgemaakt worden aan zowel de onderkaak als bovenkaak. Op deze manier wordt de stand van de kaak gecontroleerd en tegelijkertijd zorgen de slotjes ervoor dat je tanden en kiezen verplaatst worden naar de juiste positie.
Blokbeugel
De blokbeugel zit als een blok tussen je tanden. De beugel zorgt er bij het dichtbijten voor dat de onderkaak naar voren wordt geduwd. Zo wordt de groei van de onderkaak gestimuleerd en de groei van de bovenkaak juist geremd. Op deze manier wordt de afstand tussen de onder- en de bovenkaak kleiner gemaakt.
In het begin kan je spierpijn in je kaken krijgen door het dragen van de blokbeugel. Blijf de beugel dan wel gewoon dragen, anders moeten je spieren iedere keer opnieuw aan de beugel wennen. Ook kan praten met deze beugel wat lastig zijn. Dit zal steeds beter gaan naarmate je oefent. De beugel mag je niet dragen tijdens het sporten, eten en tandenpoetsen.
Spinbeugel
Een hyrax is een beugel om de bovenkaak te verbreden. Als je bovenkaak te smal is kan het zijn dat je op de verkeerde manier dicht gaat bijten of dat je scheef dicht gaat bijten. Dat is niet goed voor je tanden en voor je kaken en het kan zijn dat we daarom je bovenkaak breder willen maken.
Dat kan heel makkelijk met een hyrax (ook wel eens spinbeugel genoemd). Deze beugel zit vast aan vier kiezen in je bovenkaak. Daartussen lopen stangetjes en in het midden van de beugel zit een schroef.
Plaatbeugel
Een plaatbeugel is een uitneembare beugel die bestaat uit een kunsthars plaatje dat tegen het gehemelte aan zit. Aan het plaatje zitten een metalen draad die langs de voorkant van je tanden loopt en ijzeren haakjes vast die ervoor zorgen dat de beugel om de tanden blijft zitten.
Vaak wordt een plaatbeugel gebruikt om eenvoudige tandcorrecties te doen. Ook kan deze beugel in het begin van de behandeling worden gebruikt om ruimte te creëren. Om de beet te corrigeren wordt de plaatbeugel ook wel eens in combinatie met een andere beugel gebruikt. Dan noemen we deze beugel een opbeetplaat.
In sommige plaatbeugels zit in het midden een schroef, daarmee kunnen we je bovenkaak breder maken. Deze plaatbeugel noemen we dan een expansieplaat.
Retentiespalk
Om te voorkomen dat de tanden en kiezen terugschuiven na de beugelbehandeling, plaatsen we een spalkje in de boven- en onderkaak achter de voortanden. Dit zorgt ervoor dat de tanden netjes in de positie vast blijven zitten en niet kunnen schuiven. Het spalkje wordt vastgezet met een speciale lijm.
Controle
Om te kijken of de beugel nog goed is afgesteld, is een regelmatige controle van belang. Zo nodig wordt de beugel bijgesteld. Deze controles vinden in het begin maandelijks plaats en kunnen soms een halfuur duren, na verloop van tijd duren de controle-afspraken nog maar vijf minuten. Deze controle is tevens het moment om vragen te stellen, als die er zijn.
Goed poetsen met een beugel
Tanden poetsen met een beugel zal wat meer tijd in beslag nemen. Er blijven namelijk etensresten achter die de kans op tandplak en gaatjes kunnen vergroten. Zorgvuldig tanden poetsen draagt bij aan een goed verloop van de behandeling. Hierbij is het ook belangrijk om een uitneembare beugel goed schoon te maken.
Bij Modern Dental Care geven wij altijd de juiste instructies, zodat u precies weet hoe u uw beugel op een goede manier moet poetsen.
Kosten van een beugel
De kosten die gemaakt worden bij een beugelbehandeling zijn afhankelijk van verschillende aspecten; soort afwijking in de mond, type beugel die nodig is en uw voorkeur voor materialen. Vraag de tandarts naar de opties en het behandelplan.
Orthodontie wordt niet vanuit het basispakket vergoed, ook niet voor kinderen. Om vergoeding te krijgen is een aanvullende tandartsverzekering noodzakelijk. Neem voor meer informatie contact op met uw zorgverzekeraar of kijk bij de tandartstarieven. Wij bieden verschillende tandheelkundige behandelingen aan.
Alternatieven voor een beugel zijn:
Veelgestelde vragen over beugels
Wanneer moet ik een beugel?
Het antwoord op deze vraag hangt af van de stand van de tanden en de kaken. Het kan zijn dat het gebit zo scheef staat dat kauwen of praten moeilijk is of dat het de rest van het gebit beschadigt; bij zogenaamde functionele problemen is een beugel vaak noodzakelijk. Ook kan een beugel nodig zijn wanneer er niet genoeg ruimte is voor doorkomende kiezen.
Wat voor beugels zijn er allemaal?
Er zijn verschillende soorten beugels, waarin de grootste scheiding bestaat uit uitneembare beugels en vaste beugels. Een paar voorbeelden:
- Uitneembare beugel (plaatje)
- Buitenbeugel (headgear)
- Blokbeugel (activator)
- Kaakverbredingsbeugel (hyrax)
- Slotjesbeugel (blokjes- of plaatjesbeugel)
- Invisalign
Wat is de beste leeftijd voor een beugel?
Een goede leeftijd om te starten met een beugel is tussen de 10 en 12 jaar oud. De meeste kinderen hebben dan al hun tanden en kiezen gewisseld (je krijgt geen beugel voor een melkgebit).
Er kan eerder worden gestart, bijvoorbeeld als een kind een heel grote overbeet heeft of bij scheefgroei van de kaken. Dan is er sprake van noodzaak.
Hoe pijnlijk is een beugel?
Het plaatsen van de beugel doet geen pijn. Wel kan eten, en dan vooral bijten, in het begin of als de beugel is afgesteld wat last veroorzaken. Gemiddeld duurt het twee weken om aan een nieuwe beugel te wennen. Hoe gevoelig het gebit is, verschilt van persoon tot persoon.
Iedere keer wanneer de beugel in kwestie wordt aangedraaid kan het weer wat gevoeligheid aan de tanden en kaak opleveren.
Slotjes kunnen bovendien het slijmvlies aan de binnenkant van de wangen beschadigen, vooral in het begin.