Mondhygienist bij Modern Dental Care

Mondhygiënist

Een goede hygiëne van uw mond is van cruciaal belang. Om hardnekkige problemen met het gebit te vermijden, raden wij aan om ieder half jaar een behandeling te nemen van een mondhygiënist. Hiermee zorgt u voor een gezond gebit en zal dit naast uw standaard tandartsbezoek helpen in het voorkomen van mondproblemen.

 

Wat doet een mondhygiënist?

De behandelingen van de mondhygiënist zijn in eerste instantie gericht op preventie. Daarbij voert de mondhygiënist ook taken uit die gericht zijn op de genezing van uw tandvlees. Wat die taken precies zijn, hangt af van de situatie van uw gebit. Enkele voorbeelden zijn:

  • het uitvoeren van een mondonderzoek;
  • röntgenfoto’s;
  • gebitsafdrukken maken;
  • voorlichting geven;
  • volledige gebitsreiniging;
  • fluoride aanbrengen;
  • vullingen, kiezen en tanden polijsten;
  • het aanbrengen van laklagen op tanden en kiezen.

Hoewel de tandarts u vaak doorverwijst naar de mondhygiënist, kunt u ook zelf de mondhygiënist bezoeken wanneer u last heeft van ontstoken tandvlees, tandsteen, gevoeligheid voor gaatjes, terugtrekkend tandvlees of loszittende tanden en kiezen. Kinderen tot achttien jaar kunnen kosteloos en zonder verwijzing naar de mondhygiënist.

 

Verschil tussen tandarts en mondhygiëniste

In tegenstelling tot de tandarts, richt een mondhygiënist zich niet op het restaureren van het gebit maar op de gezondheid van het tandvlees. Een gezond tandvlees is namelijk bepalend voor het behoud van tanden en kiezen.

Tandplak blijft makkelijk op de tandvleesrand achter. Hierin zitten bacteriën die na enige tijd tandsteen veroorzaken. Dit kan je niet zelf verwijderen. Als gevolg van tandsteen kruipen bacteriën in het randje tussen tandvlees en element. Het tandvlees zal dan geïrriteerd worden, wordt rood en zwelt op. Wanneer je hier niets aan doet dan kruipen bacteriën steeds dieper. Uiteindelijk veroorzaken ze een ontsteking en komen tanden en kiezen losser te staan.

Als u hier niets aan laat doen, dan zullen de consequenties hard zijn: de tanden en kiezen vallen uit. De mondhygiënist probeert dit te voorkomen door tandsteen te verwijderen.

Daarom werken een tandarts en mondhygiëniste nauw samen. Wanneer de tandarts merkt dat er tandsteen aanwezig is, kan hij dit weghalen. Het gaat hier echter om een eenvoudige behandeling. Bij veel tandsteen of flinke ontstekingen zal de tandarts doorverwijzen naar de mondhygiënist.

 

Kosten mondhygiëniste

Als u niet zeker weet of deze behandeling wordt vergoed, check dan of u een aanvullende verzekering hebt. U heeft aanvullende verzekering, oftewel tandartsverzekering, nodig om deze behandeling vergoed te krijgen. Alleen voor kinderen tot 18 jaar worden dit soort behandelingen vanuit de basisverzekering vergoed. Vraag bij uw zorgverzekering na hoeveel u jaarlijks vergoed krijgt. Zo kunt u ook het aantal behandelingen bepalen.

 

Contact

Heeft u het vermoeden dat u ontstoken tandvlees heeft? Neem dan contact op voor een afspraak, wij bekijken dan de status van uw gebit. Lees meer over tandvleesontstekingen.

Wij bieden verschillende tandheelkundige behandelingen aan.

ADRES

Slotermeerlaan 69

BEL ONS DIRECT