Tandvullingen
Het vullen van gaatjes in tanden en kiezen
Als er tandbederf in een tand of kies zit of als uw kies afbreekt, dan kunt u terecht bij Modern Dental Care om dit middels een vulling te restaureren. De tandarts kan dit zelf behandelen. Vullingen kunnen tandkleurig of zilverkleurig zijn.
Wanneer heeft u een vulling nodig?
Als u een gaatje (tandbederf) in uw tand of kies heeft of als er een kies afbreekt, kunnen wij dit opvullen. Soms moet een bestaande vulling worden vervangen, wanneer er een breuk in zit. Door de vulling voorkomt dat u geen andere pijnklachten krijgt en weer goed kan kauwen. Zo kunt u weer met een stralende glimlach door.
Zodra tandhalzen bloot komen te liggen, kan dit gevoeligheid geven tijdens het drinken van koude of warme dranken. De tandarts kan de tandhals afdekken door middel van vullingen.
Verschillende soorten tandvullingen
Meestal worden er witte vullingen geplaatst. Er bestaan porseleinen vullingen, maar glasionomeercement, compomeer en composiet worden het meest toegepast. Met composiet is heel veel mogelijk; voortanden kunnen na een breuk opnieuw worden opgebouwd en verkleuringen hersteld.
Amalgaamvullingen of niet?
Naast witte vullingen werd in het verleden vaak amalgaam gebruikt als vulmiddel, een zilverkleurig materiaal. Deze vullingen waren zeer slijtvast en werden gebruikt bij vullingen van gaatjes in kiezen. Dit vulmiddel wordt de afgelopen jaren nog maar weinig gebruikt omdat het volgens sommige onderzoeken gezondheidsrisico’s kan veroorzaken.
Wij bieden deze vulling niet aan en adviseren om bestaande amalgaam vullingen te vervangen.
Behandeling tandvullingen
Een cariës behandeling nodig? Dit wordt meestal behandeld met vullingen. Voordat we aan een cariës behandeling beginnen, krijgt u eerst een verdoving. Hierna boort de tandarts het tandbederf of de oude vulling weg. Zodra de kies of tand schoon is, wordt de kies geëtst om zo het weefsel ruw te maken; dit zorgt voor een betere hechting. Een speciale lijmlaag wordt aangebracht waarop de vulling in laagjes wordt opgebouwd. Door een blauwe lamp wordt het vulmateriaal uitgehard. Middels een boortje wordt de vulling ten slotte afgewerkt.
Als het goed is hebt u hierna nog een tijdje een verdoofd gevoel, maar dat trekt vanzelf weg.
Kosten van de behandeling
De kosten voor een vulling kunnen variëren door bijvoorbeeld het materiaal en de grootte. Vraag de tandarts wat de opties en kosten zijn.
Voor volwassenen wordt deze behandeling niet vanuit het basispakket vergoed. (Een deel van) de kosten worden vanuit de aanvullende tandartsverzekering vergoed. Kijk voor meer informatie bij de tandartstarieven.
Alternatieven voor een vulling zijn:
- Kroon
- Trekken van de tand of kies
- In een beginnend stadium van tandbederf kan goed reinigen en poetsen helpen. Vraag uw tandarts voor de mogelijkheden.
Veelgestelde vragen
Welke tandvullingen zijn er?
In de meeste gevallen worden er witte vullingen geplaatst. Er bestaan keramische vullingen, maar glasionomeercement, compomeer en composiet worden het meest toegepast. Met composiet is heel veel mogelijk; voortanden kunnen na een breuk opnieuw worden opgebouwd en verkleuringen hersteld. Een keramische vulling is bovendien vaak duurder.
Hoeveel kost het om een tand te vullen?</h3
Bel voor prijzen van verschillende soorten behandelingen, tandvullingen, vulmateriaal en vragen over verzekering naar onze praktijk.
Wanneer moet ik mijn tandvullingen vervangen?
Een bestaande vulling moet soms vervangen worden als er bijvoorbeeld een breuk in zit. Een vulling zorgt er voor dat er weer goed kan worden gekauwd en voorkomt verdere (pijn)klachten. Als het tandvlees iets is teruggetrokken dan liggen de tandhalzen bloot. Dit kan gevoeligheid geven bij koude of warme dranken.
Hoe lang gaat een tandvulling mee?
Een witte vulling kan jaren meegaan. Maar zoals vele dingen is de levensduur afhankelijk van allerlei factoren, zoals de mondhygiëne, eet- en drinkpatroon en in hoeverre de kiezen tegen de vulling aankomen. Al deze zaken kunnen zorgen voor snellere slijtage van de vulling in uw tand of kies.
Hoe lang mag je niet eten na een vulling?
U kunt direct na de behandeling weer eten. Tijdens het plaatsen van de vulling verharden wij deze namelijk met een speciale blauwe lamp. Zo wordt de vulling sterk en dat betekent dat u na het plaatsen direct weer kunt eten.
Houd hierbij wel rekening met een eventuele verdoving, dit kan het eten lastig maken en ervoor zorgen dat u per ongeluk op uw wang of tong bijt.
Is het pijnlijk om tandvullingen te vervangen?
Soms zien patiënten op tegen zo’n behandeling in verband met de verwachte pijn. Met een verdoving is de behandeling echter geheel pijnloos en vaak kunnen deze vullingen zelfs vervangen worden zonder verdoving.
Na de behandeling ervaart u wellicht een verhoogde gevoeligheid bij warmte en kou en voelt u ‘stroompjes’. Hier hoeft u zich echter geen zorgen over te maken, want dit is normaal. De pijn valt te beschrijven als scherp, dof of zeurend.
Mocht de pijn lang of heftig aanhouden in uw tand of kies, neemt u dan alstublieft contact op met de tandartsenpraktijk.
Wat gebeurt er als ik een gaatje in mijn tand of kies niet laat vullen?
Als gaatjes niet of te laat behandeld worden, kunnen aangetaste tanden dermate slecht worden dat ze (telkens) afbreken en zelfs op den duur verwijderd moeten worden. Ook is het mogelijk dat de gevoelige zenuwen in de tand afsterven of dat de wortelpunten gaan ontsteken.
U raakt dus eigenlijk van de regen in de drup!