Het is van essentieel belang om uw gebit zorgvuldig te verzorgen om het ontstaan van gaatjes te voorkomen. Een gaatje in een tand of kies kan namelijk leiden tot vervelende problemen. Om deze reden is het cruciaal om preventieve maatregelen te nemen, zoals regelmatige controles om gaatjes vroegtijdig op te sporen en ze snel te laten behandelen bij de tandarts. Het idee van gaatjes vullen kan angst oproepen bij veel mensen, maar het begrip van het proces en de stappen erbij, kan helpen bij het verzachten van deze angst. We leggen uit hoe het vullen van een gaatje in een tand of kies in zijn werk gaat, inclusief informatie over eventuele pijn en tips voor voorbereiding.

Hoe ontstaat een gaatje in een tand of kies?

Gaatjes in het gebit ontstaan niet uit het niets; er gaat meestal geruime tijd overheen voordat een gaatje echt klachten geeft. Gedurende de dag komen er diverse stoffen in uw speeksel terecht, vooral door voedsel- en drankinname. Speeksel zit vol met bacteriën, en in combinatie met voedsel ontstaat tandplak. Bacteriën spelen een rol bij de omzetting van voedselresten in zuur, dat vervolgens het glazuur van uw tanden kan aantasten, waardoor een gaatje ontstaat.

Wanneer eenmaal een gaatje in het glazuur is gevormd, kan het zuur zich verder een weg banen naar het tandbeen, waardoor het belangrijk is om, zodra een gaatje wordt ontdekt, dit zo spoedig mogelijk te laten vullen.

Het ontstaan van gaatjes kan op alle leeftijden voorkomen, zelfs bij baby’s en kinderen. Het krijgen van een gaatje is niet altijd te vermijden, aangezien het een natuurlijk proces is dat wordt veroorzaakt door de voortdurende belasting van ons gebit door voeding gedurende de dag. Het verschilt sterk per persoon; sommigen ervaren nooit gaatjes, terwijl anderen, ondanks zorgvuldige gebitsverzorging, regelmatig met dit probleem te maken hebben.

Hoe wordt een gaatje gevuld?

Allereerst plaatst de tandarts een klemmetje rondom de tand of kies waar een gaatje in zit, met daaromheen een rubber lapje. Dit heeft als doel om tijdens het boren het speeksel, inclusief bacteriën, buiten de tand te houden. Vervolgens gebruikt de tandarts een boor met een klein diamantsteentje om een deel van het glazuur weg te boren, waardoor toegang tot het aangetaste tandbeen wordt verkregen. Hierna verwijdert de tandarts met een zachte boor het aangetaste tandbeen. Zodra deze stappen zijn voltooid, kan de tandarts beginnen met het vullen van het ontstane gaatje.

Na het vullen van het gaatje is het belangrijk om de vulling netjes aan te passen en af te werken. De tandarts zal ervoor zorgen dat de beet normaal is en dat de vulling goed aansluit bij de omliggende tanden. Dit proces omvat vaak het polijsten van de vulling om een glad oppervlak te creëren dat comfortabel aanvoelt en de tandheelkundige hygiëne vergemakkelijkt.

Eventuele randjes of haakjes worden direct na de behandeling zorgvuldig verwijderd zodat het gevulde gaatje geen ongemak veroorzaakt in de mond. Na de behandeling mag je gelukkig meteen weer eten en drinken (mits dat gaat met je verdoving, natuurlijk).

Waar moet ik na de behandeling rekening mee houden?

Na het vullen van een gaatje is nazorg essentieel. De tandarts zal advies geven over mondhygiënepraktijken en regelmatige controles aanbevelen om ervoor te zorgen dat de vulling in goede staat blijft.

In sommige gevallen zijn gevulde tanden of kiezen een aantal maanden gevoelig bij het nuttigen van warm of koud eten of drinken en bij het bijten op harde dingen. Indien u langer kloppende pijn ervaart, is het verstandig contact met ons op te nemen.

Welk materiaal wordt gebruikt om een gaatje te vullen bij de tandarts?

Traditioneel gezien werd amalgaam veel gebruikt vanwege zijn duurzaamheid. Maar vanwege esthetische nadelen wordt tegenwoordig over het algemeen gebruikgemaakt van composiet, een witte vulling van vezelversterkte kunststof. Door middel van een speciale lijm wordt de vulling vervolgens stevig aan de tand bevestigd.

Doet het vullen van een gaatje pijn?

Of een gaatje vullen pijn doet, hangt af van de diepte van het aangetaste deel. Bovendien varieert de pijngrens van persoon tot persoon. Als u zeker wilt zijn dat u geen pijn ervaart tijdens het vullen van een gaatje, is het raadzaam om een verdoving te vragen. Met een plaatselijke verdoving zult u niets voelen tijdens het boorproces.

Hoelang duurt het vullen van een gaatje?

De behandeling van een gaatje duurt ongeveer tussen de 15 minuten en 60 minuten. De duur kan echter variëren op basis van factoren zoals de grootte en locatie van het gaatje, het type vullingsmateriaal dat wordt gebruikt en de algehele gezondheid van de tand. Indien u meerdere gaatjes heeft, kunnen deze meestal in hetzelfde bezoek worden behandeld. Tijdens de afspraak zal de tandarts de benodigde tijd schatten en deze informatie met u delen, waardoor u een duidelijk beeld krijgt van wat u kunt verwachten.

Wordt een vulling vergoed?

Kinderen tot 18 jaar zijn vanuit de basisverzekering verzekerd voor vullingen. Bij volwassenen is dit echter niet het geval, zij kunnen een aanvullende verzekering afsluiten zodat de behandeling vergoed wordt. Afhankelijk van de zorgverzekeraar wordt de behandeling dan volledig of deels vergoed.

Hoe voorkom ik gaatjes?

Door zorgvuldig te poetsen, kunnen beginnende gaatjes effectief worden aangepakt. Uw tandarts kan ook bijdragen aan preventie door een fluoride laagje aan te brengen op uw tanden of kiezen. Echter, wanneer eenmaal een gaatje is ontstaan, is het raadzaam meteen actie te ondernemen. Een onbehandeld gaatje kan ongemak en pijn veroorzaken, en bovendien kan de schade aan uw tand of kies verder toenemen als u het gaatje niet laat behandelen.

Denkt u dat u een gaatje in uw tand of kies heeft? Of denkt u dat één van uw kinderen een gaatje heeft? Kom dan langs zodat wij hiernaar kunnen kijken. Neem vandaag nog contact op met Modern Dental Care.