Losse tand na val? Dit is wat je moet doen
Kinderen zijn actief en speels, en tijdens het sporten of na een val kunnen ze soms een losse tand krijgen. Als ouder is het belangrijk om te weten hoe je moet handelen wanneer zoiets gebeurt. In dit artikel geven we u advies over wat u het beste kunt doen wanneer uw kind een losse tand heeft na een val.
Symptomen van een losse tand bij kinderen
Wanneer uw kind hard valt of een klap op de mond krijgt, kan dit gepaard gaan met bloedverlies. De lippen en de tong kunnen ernstig bloeden. Het is belangrijk om in de mond van uw kind te kijken en te controleren of er een tand is verloren. Soms is de tand los komen te staan of afgebroken, en dit is vaak goed te zien als de mond goed is schoongemaakt.
Hoe ontstaat een losse tand bij kinderen?
Kinderen lopen het risico hun tanden te beschadigen tijdens het spelen of sporten. Jonge kinderen kunnen recht op hun gezicht vallen, vooral tijdens het leren fietsen, terwijl oudere kinderen risico lopen tijdens fysieke sportactiviteiten.
Is een losse tand bij kinderen ernstig?
Een beschadigd melkgebit is minder ernstig dan schade aan een volwassen gebit. Het melkgebit wordt immers vervangen door het blijvende gebit. Bij een uitgevallen tand is het essentieel om deze snel terug te plaatsen, omdat dit de kans op herstel aanzienlijk vergroot. Tanden die alleen los staan, hebben over het algemeen een grotere kans om weer vast te groeien dan uitgevallen tanden.
Eerste hulp: wat kun je zelf doen bij een losse tand?
Snel handelen is cruciaal bij een losse tand. Zoek bij alle vormen van beschadiging aan de tanden zo snel mogelijk hulp bij je tandarts. De kans op herstel van de tandschade neemt dan enorm toe. Dit geldt ook als de schade op het eerste gezicht lijkt mee te vallen. Volg deze stappen om eerste hulp te verlenen:
- Zoek de uitgevallen tand zo snel mogelijk en raak deze alleen aan bij de bovenkant, niet bij de wortel.
- Spoel de tand het liefst schoon met melk, maar als u dit niet bij de hand hebt kunt u water gebruiken. Vermijd bij het reinigen van de tand schoonmaakmiddelen. Ook is het belangrijk dat je de wortel van de tand niet beschadigt door krabben of borstelen.
- Zorg ervoor dat de tand niet uitdroogt en probeer deze voorzichtig terug te plaatsen in de kaak, op de oorspronkelijke positie, doe dit door alle tanden op elkaar te houden met een papieren zakdoek of een gaasje ertussen. Is de tand langer dan dertig minuten droog geweest? Dan is de kans dat de tand weer vastgroeit namelijk klein.
Wanneer een melktandje uit de mond is gevallen, is het niet noodzakelijk om deze terug te zoeken en schoon te maken. Het terugplaatsen van melktanden is namelijk niet vereist, omdat deze van nature uitvallen om plaats te maken voor het blijvende gebit. Het is belangrijk om te beseffen dat het terughangen van een melktandje de kiem van de blijvende tand die eronder groeit, kan beschadigen.
Als de tanden van uw kind niet volledig zijn uitgevallen maar alleen losstaan, hoeft u niet zelf te proberen deze terug te plaatsen. In plaats daarvan is het verstandig om een tandarts te raadplegen. Een professionele tandarts kan de situatie beoordelen en beslissen of er verdere behandeling nodig is. Het is altijd beter om een tandarts te laten beoordelen wat het beste is voor de gezondheid van het gebit van uw kind.
Hoe tandschade bij kinderen voorkomen
Hoewel ongelukken niet altijd te voorkomen zijn, zijn er toch enkele maatregelen die je kunt nemen om het risico op tandschade bij kinderen te verminderen. Zorg ervoor dat je kind tijdens het sporten een gebitsbeschermer draagt, vooral bij contactsporten of activiteiten met een verhoogd risico op letsel. Een gebitsbeschermer kan de impact van een klap op het gezicht helpen absorberen en de tanden beschermen.
Daarnaast is het van essentieel belang om uw kind aan te moedigen voorzichtig te zijn tijdens het spelen, vooral wanneer ze zich in een nieuwe omgeving bevinden, zoals een speeltuin of op vakantie. Onderwijs je kinderen over de risico’s van ruw spel en moedig hen aan om voorzichtig te zijn rondom andere kinderen om botsingen te voorkomen.
Langdurige gevolgen van tandschade bij kinderen
Hoewel het melkgebit uiteindelijk wordt vervangen door het blijvende gebit, kunnen langdurige gevolgen optreden als tandschade niet op de juiste manier wordt behandeld. Als een tand niet op de juiste manier teruggroeit of als er blijvende schade aan het tandvlees is, kan dit later problemen veroorzaken bij de ontwikkeling van het blijvende gebit.
Onbehandelde tandschade kan ook leiden tot pijn, infecties en zelfs spraakproblemen bij kinderen. Het is daarom belangrijk om eventuele tandschade serieus te nemen en zo snel mogelijk een tandarts te raadplegen voor een professionele beoordeling en behandeling.
Wanneer moet ik een tandarts raadplegen?
In gevallen van een uitgevallen tand, een losstaande tand of een afgebroken stukje tand, is het raadzaam om zo snel mogelijk een tandarts te bezoeken. Soms kunnen er ook andere verwondingen zijn, zoals een gebroken kaak of gezichtsletsel, waarvoor doorverwijzing naar het ziekenhuis nodig kan zijn.
Het is belangrijk om te onthouden dat elk geval anders is, dus het raadplegen van een professionele tandarts is altijd verstandig om de juiste diagnose en behandeling te krijgen.