Bijna iedereen heeft wel eens last van een slechte adem, maar voor sommige mensen is een slechte adem een dagelijks probleem en worstelen zij om een oplossing te vinden. Ongeveer 30% van de bevolking klaagt over een of andere vorm van slechte adem. In dit artikel vertellen wij u graag meer over de oorzaken van slechte adem en wat u ertegen kan doen.

Wat veroorzaakt een slechte adem? En wat kunt u ertegen doen?

Halitose (Latijn voor “slechte adem”) treedt vaak op na een maaltijd met veel knoflook of ‘s ochtends na het wakker worden. Andere oorzaken van tijdelijke halitose zijn bepaalde dranken (waaronder alcoholische dranken of koffie) en het roken van tabak. Sommige mensen zijn zich niet bewust van hun eigen halitose (slechte adem) en vernemen dit van een familielid, vriend of collega, wat een zekere mate van ongemak veroorzaakt.

Een slechte adem kan zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van de mond ontstaan. Een slechte adem wordt meestal veroorzaakt door bacteriën op de tanden en vuil op de tong. Halitose (slechte adem) wordt vaak in verband gebracht met een slechte mondhygiëne, tandvleesaandoeningen, en een droge mond of een aandoening waarbij de speekselklieren niet genoeg speeksel kunnen aanmaken om uw mond vochtig te houden. Een bezoek aan de tandarts kan helpen om een aandoening uit te sluiten en eventuele mondproblemen te identificeren die kunnen bijdragen aan een slechte adem.

Tonsillitis, infecties aan de luchtwegen, zoals sinusitis of bronchitis, en sommige maag-darmziekten kunnen verantwoordelijk zijn voor een klein aantal gevallen van een slechte adem. Vergevorderde lever- of nieraandoeningen en ongecontroleerde diabetes kunnen ook leiden tot een onaangename adem. In deze gevallen ervaart iemand naast een slechte adem waarschijnlijk ook andere symptomen, en moet hij of zij medische hulp zoeken.

Een persoon die klaagt over een slechte adem kan in eerste instantie worden geëvalueerd door een huisarts. Uw huisarts kan u doorverwijzen naar een tandarts als er tand- of tandvleesproblemen zijn. Bezoeken aan andere medische specialisten zijn nodig als er een onderliggend medisch probleem is dat aandacht nodig heeft.

Slechte ruikt vervelend voor anderen

Tips om een slechte adem te verbeteren

Hier volgen enkele nuttige tips om een slechte adem te verbeteren:

1. Poets en flos vaker.

Tandplak, de kleverige ophoping op uw tanden, verzamelt bacteriën die een slechte adem veroorzaken. Vastzittend voedsel draagt ook bij aan het probleem. Poets uw tanden ten minste twee keer per dag en flos ten minste één keer. Als u zich zorgen maakt over uw adem, doe beide dan iets vaker, maar overdrijf het niet. Als u te hard poetst, kunnen uw tanden slijten, waardoor ze vatbaarder worden voor tandbederf.

2. Stop met roken.

Roken veroorzaakt niet alleen kanker, maar kan ook uw tandvlees beschadigen, vlekken op uw tanden veroorzaken en u een slechte adem geven. Nicotinepleisters die zonder recept verkrijgbaar zijn, kunnen helpen de drang te verminderen. Als u hulp nodig heeft, maak dan een afspraak met uw arts om te praten over stoppen-met-rokenprogramma’s of voorgeschreven medicijnen die u kunnen helpen voorgoed te stoppen met roken.

3. Spoel uw mond met mondspoeling.

Naast het verfrissen van uw adem, zorgt een mondspoeling voor extra bescherming door bacteriën kwijt te raken. Een frisse muntsmaak kan u een goed gevoel geven, maar zorg er wel voor dat het mondwater dat u kiest de bacteriën doodt die een slechte adem veroorzaken. Bedek de geur niet alleen. Spoel dagelijks met een goed mondwater en voorkom slechte adem bij de bron. U kunt uw adem ook verbeteren door na het eten uw mond te spoelen met water. Het kan helpen om de voedselresten die tussen uw tanden blijven hangen weg te halen.

4. Houd uw mond vochtig.

Als u last hebt van een droge mond, zorg er dan voor dat u gedurende de dag voldoende drinkt en gebruik vocht inbrengende middelen die zonder recept verkrijgbaar zijn, zoals een mondspray, mondspoeling of vocht inbrengende gel voor de droge mond. Als u geen verbetering ziet, kunt u een afspraak maken met een specialist in mondheelkunde. Mondartsen bieden uitgebreide zorg voor onder andere slijmvliesaandoeningen, speekselklieraandoeningen, orofaciale pijnklachten en orale complicaties van kankertherapieën.

5. Vermijd voedingsmiddelen die uw adem verzuren.

Uien en knoflook zijn grote boosdoeners, maar poetsen nadat u ze gegeten heeft helpt niet. De stoffen die hun slechte geur veroorzaken komen in uw bloedbaan terecht en reizen naar uw longen, waar u ze uitademt. De beste manier om het probleem te stoppen? Eet ze niet, of vermijd ze in ieder geval voordat u naar uw werk gaat of vrienden ziet.

6. Houd uw tandvlees gezond.

Tandvleesaandoeningen veroorzaken een slechte adem. Bacteriën verzamelen zich aan de basis van tanden en kiezen, waardoor een luchtje ontstaat. Als u tandvleesproblemen hebt, kan uw tandarts u verwijzen naar een parodontoloog, die gespecialiseerd is in de behandeling ervan.

7. Schraap uw tong.

Het laagje dat zich normaal gesproken op uw tong vormt, kan een gastheer zijn voor stinkende bacteriën. Om ze kwijt te raken, moet u uw tong voorzichtig borstelen met uw tandenborstel. Als uw borstel te groot is om gemakkelijk achter op uw tong te komen, kunt u een schraper proberen. Deze zijn speciaal ontworpen om gelijkmatige druk uit te oefenen op het oppervlak van de tong. Dit verwijdert bacteriën, voedselresten en dode cellen waar tandenpoetsen alléén niet voor kan zorgen.

8. Sla pepermuntjes na het eten over en kauw in plaats daarvan kauwgom.

De bacteriën in uw mond zijn dol op suiker. Ze gebruiken het om zuur te maken. Hierdoor slijten uw tanden en krijgt u een slechte adem. Kauw in plaats daarvan op suikervrije kauwgom.

9. Ga naar uw dokter.

Als uw slechte adem ondanks al uw inspanningen aanhoudt, maak dan een afspraak met uw arts. Hij of zij zal controleren of uw problemen te maken hebben met een medische aandoening.

Frisse adem

Vaak last van een slechte adem?

Bezoek regelmatig uw tandarts. U kunt hieronder een afspraak maken. Onze tandartsen bij Modern Dental Care helpen u graag verder. Klik hieronder om een afspraak te maken of om u aan te melden als patiënt.