Bijna iedereen heeft weleens last van een slechte adem, maar voor sommige mensen is een slechte adem een dagelijks probleem en worstelen zij om een oplossing te vinden. Ongeveer 30% van de bevolking klaagt over een of andere vorm van slechte adem. In dit artikel vertellen wij u graag meer over de oorzaken van slechte adem en wat u ertegen kan doen.

Wat veroorzaakt een slechte adem? En wat kunt u ertegen doen?

Halitose (Latijn voor “slechte adem”) treedt bij mensen vaak op na een maaltijd met veel knoflook uien of ’s ochtends na het wakker worden. Andere oorzaken van tijdelijke halitose (lees: slechte adem) zijn het drinken van bepaalde dranken (waaronder alcoholische dranken of koffie) en het roken van tabak. Sommige mensen zijn zich niet bewust van hun eigen halitose (slechte adem) en vernemen dit van een familielid, vriend of collega, wat een zekere mate van ongemak veroorzaakt.

Een slechte adem kan zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van de mond ontstaan. Een slechte adem heeft meestal bacteriën op de tanden en vuil op de tong als oorzaak. Halitose (slechte adem) wordt vaak in verband gebracht met een slechte mondhygiëne, tandvleesaandoeningen, en een droge mond of een aandoening waarbij de speekselklieren niet genoeg speeksel kunnen aanmaken om uw mond vochtig te houden. Een bezoek aan de tandarts kan mensen helpen om een aandoening uit te sluiten en eventuele mondproblemen te identificeren die kunnen bijdragen aan een slechte adem bijvoorbeeld.

Tonsillitis, infecties en/of een ontsteking aan de luchtwegen, zoals sinusitis of bronchitis, en sommige maag- en darmziekten kunnen de oorzaak zijn voor een klein aantal gevallen van een slechte adem. Vergevorderde lever- of nieraandoeningen en ongecontroleerde diabetes kunnen ook leiden tot een slechte adem. In deze gevallen ervaren mensen naast een slechte adem waarschijnlijk ook andere symptomen, en moet hij of zij medische hulp zoeken.

Mensen die klagen over een slechte adem kunnen in eerste instantie worden geëvalueerd door een huisarts. Uw huisarts kan u doorverwijzen naar een tandarts als er tand- of tandvleesproblemen zijn. Bezoeken aan andere medische specialisten zijn nodig als er, aan de oorzaak van de slechte adem bijvoorbeeld een onderliggend medisch probleem ligt dat aandacht nodig heeft.

Slechte ruikt vervelend voor anderen

Tips om een slechte adem te verbeteren

Hier volgen enkele nuttige tips om een slechte adem te verbeteren:

1. Poets en flos vaker.

Tandplak, de kleverige ophoping op uw tanden en kiezen, verzamelt bacteriën die een slechte adem veroorzaken. Vastzittend voedsel draagt ook bij aan een slechte adem. Poets uw tanden ten minste twee keer per dag en flos ten minste één keer. Als u zich zorgen maakt over uw slechte adem, doe beide dan iets vaker, maar overdrijf het niet. Als u te hard poetst, kunnen uw tanden en kiezen slijten, waardoor ze vatbaarder worden voor tandbederf.

2. Stop met roken.

Roken veroorzaakt niet alleen kanker, maar kan ook uw tandvlees beschadigen, vlekken op uw tanden veroorzaken en u een slechte adem geven. Nicotinepleisters die zonder recept verkrijgbaar zijn, kunnen helpen de drang te verminderen. Als u hulp nodig heeft, maak dan een afspraak met uw arts om te praten over stoppen-met-rokenprogramma’s of voorgeschreven medicijnen die u kunnen helpen voorgoed te stoppen met roken.

3. Spoel uw mond met mondspoeling.

Naast het verfrissen van uw adem, zorgt een mondspoeling voor extra bescherming tegen slechte adem door bacteriën kwijt te raken. Een frisse muntsmaak kan u een goed gevoel geven, maar zorg er wel voor dat het mondwater dat u kiest de bacteriën doodt die de oorzaak van een slechte adem tegengaan. Bedek de geur in uw mond niet alleen. Spoel dagelijks met een goed mondwater en voorkom slechte adem bij de bron. U kunt uw adem ook verbeteren door na het eten uw mond te spoelen met water. Het kan helpen om de voedselresten die tussen uw tanden en kiezen blijven hangen weg te halen en een slechte adem te voorkomen.

4. Houd uw mond vochtig.

Als u last hebt van uitdroging (lees: een droge mond) kan dat zorgen voor een slechte adem. Zorg daarom gedurende de dag voor voldoende drinken en gebruik vocht inbrengende middelen die zonder recept verkrijgbaar zijn, zoals een goede mondspray, mondspoeling of vocht inbrengende gel voor de droge mond. Als u geen verbetering ziet tegen uw slechte adem, kunt u een afspraak maken met een specialist in mondheelkunde. Mondartsen bieden uitgebreide zorg voor onder andere slijmvliesaandoeningen, speekselklieraandoeningen, orofaciale pijnklachten en orale complicaties van kankertherapieën.

5. Vermijd voedingsmiddelen die uw adem verzuren.

Knoflook uien zijn grote boosdoeners, maar poetsen nadat u ze gegeten heeft helpt niet. De stoffen die hun slechte geur veroorzaken komen in uw maag en bloedbaan terecht en reizen naar uw longen, waar u ze uitademt en dat is de oorzaak van de slechte (knoflook)-adem uit uw mond. De beste manier om het probleem te stoppen? Eet geen knoflook uien, of vermijd ze in ieder geval voordat u naar uw werk gaat of vrienden ziet.

6. Houd uw tandvlees gezond.

Tandvleesaandoeningen kunnen de oorzaak zijn van een slechte adem. Bacteriën verzamelen zich aan de basis van tanden, kiezen en speeksel, waardoor een luchtje ontstaat. Als u een ontsteking of andere tandvleesproblemen hebt, kan uw tandarts u verwijzen naar een parodontoloog, die gespecialiseerd is in de behandeling ervan.

7. Schraap uw tong.

Het laagje dat zich normaal gesproken op uw tong vormt, kan een gastheer zijn voor stinkende bacteriën. Om ze kwijt te raken en slechte adem te verbeteren, moet u uw tong voorzichtig borstelen met een goede tandenborstel. Als uw borstel te groot is om gemakkelijk achter op uw tong te komen, kunt u een schraper proberen. Deze zijn speciaal ontworpen om gelijkmatige druk uit te oefenen op het oppervlak van de tong en het speeksel. Dit verwijdert bacteriën, voedselresten en dode cellen waar tandenpoetsen alléén niet voor kan zorgen.

8. Vermijd pepermuntjes na het eten en kauw in plaats daarvan kauwgom.

De bacteriën in uw mond zijn dol op suiker. Ze gebruiken het om zuur te maken. Hierdoor slijten uw tanden en krijgt u een slechte adem. Kauw in plaats daarvan op suikervrije kauwgom.

9. Ga naar uw dokter.

Als uw slechte adem ondanks al uw inspanningen aanhoudt, maak dan een afspraak met uw arts. Hij of zij zal controleren of uw slechte adem-problemen te maken hebben met een medische aandoening.

Frisse adem

Vaak last van een slechte adem?

Bezoek regelmatig uw tandarts. U kunt hieronder een afspraak maken. Onze tandartsen bij Modern Dental Care helpen u graag verder. Klik hieronder om een afspraak te maken of om u aan te melden als patiënt.