Wanneer een kind last heeft van kiespijn of tandpijn kunnen ze dit niet altijd goed aangeven en het kan bij kinderen dan ook in sommige gevallen lastig te herkennen zijn. Als uw kind één of meerdere symptomen van pijn aan tand of kies vertoont kan het aan te raden zijn om uw tandarts te contacten. Wij kunnen u helpen met de juiste diagnose, behandeling en verder advies. Wist u al dat te hard poetsen een oorzaak kan zijn van tandpijn en gaatjes bij kinderen? In deze blog vindt u alles dat u kan helpen bij uw kind met kiespijn. We leggen uit wat kiespijn is, wat de meest voorkomende symptomen zijn, welke oorzaken er aan ten grondslag liggen, wat u daarbij kunt voorkomen en wat u kunt doen om uw kind de juiste zorg te bieden.

Wat is kiespijn?

Bij kiespijn ervaart het kind een (soms plotselinge) pijn in de mond. Deze pijn kan op verschillende manieren gevoeld worden. Het kan gaan om een stekende, zeurende of kloppende pijn die in veel gevallen verergerd naarmate de tijd vordert. Er valt een onderscheid te maken tussen acute of voortdurende kiespijn. Beide gevallen kunnen erg pijnlijke gevolgen hebben, maar bij acute kiespijn komt de pijn ineens heftig opzetten (bijvoorbeeld door heel koud of warm water) waardoor de schrik bij het kind vaak groot is. Dit kan resulteren in een groot gevoel van angst en paniek bij het kind.

Symptomen tand- en kiespijn bij kinderen

Kinderen kunnen door de pijn in de mond veel huilen, daarnaast willen ze vaak niet eten of drinken. Dit komt doordat de pijn erger wordt door het eten en drinken. Symptomen dat er sprake is van tand- of kiespijn zijn, als uw kind:

 • last heeft van klachten of pijn tijdens het tandenpoetsen;
 • pijnlijke tanden of kiezen heeft bij het kauwen;
 • grijpt naar de wang tijdens het eten;
 • zoetigheid die hij/zij normaal met plezier zou eten nu laat liggen;
 • ervoor kiest om te kauwen met slechts één kant van het gebit;
 • huilt tijdens het eten;
 • ervoor kiest om te bijten met de kiezen in plaats van de voortanden.

Bijkomende symptomen kunnen zijn:

 • Rood en dik tandvlees dat snel bloedt, dit kan wijzen op een ontsteking van de tand of kies (het tandvlees);
 • Gele of bruine vlekken op de tanden of kiezen, dit kan wijzen op tandbederf;
 • Grijswitte plekken op de tong, lippen, gehemelte of de binnenkant van de wangen, dit kan wijzen op aften;  
 • Scheuren en korsten in de mondhoek, dit kan wijzen op een kapotte mondhoek.

Oorzaken (kies)pijn in de mond bij kinderen

Net als het herkennen van tand- of kiespijn, kan ook het vaststellen van de verschillende oorzaken lastig zijn. Er zijn meerdere oorzaken die kunnen leiden tot tand- of kiespijn, zoals:

 • Een gaatje of tandbederf kan worden veroorzaakt door slecht poetsen en/of veel eetmomenten op een dag;
 • Doorkomende kiezen of wisselende tanden, hierbij kan het tandvlees opzwellen wat de nodige klachten met zich mee kan brengen;
 • Ontstoken tand of kies (tandvlees), de ontsteking wordt veroorzaakt door tandplak dat zich vormt op tanden en kiezen. Door de bacteriën in dit tandplak kan het tandvlees irriteren waardoor het gaat ontsteken;
 • Gevoelige tanden, kunnen onder andere ontstaan door blootliggende tandhalzen, een afwijking in het tandglazuur (zoals bij kaastanden) of door tanderosie. Bij tanderosie er sprake van slijtage van de tanden en het oplossen van het tandglazuur. Dit komt vaak door het eten en drinken van producten met een hoge zuurwaarde;
 • Tandabces, dit abces is een etterophoping in een afgesloten holte in ontstoken tandvlees of in ontstoken tandwortels.

Denk niet te licht over gaatjes bij kinderen

Het is belangrijk om de risico’s van gaatjes bij de jeugd niet te onderschatten. Natuurlijk komt onderschatting niet snel voor wanneer het kind tand- of kiespijn heeft door de gaatjes of gebitsproblemen. Maar als dit niet het geval is, hebben ouders soms de neiging om te denken dat het slechts een kindergebit is, dat het niet zoveel uit zou maken en dat het erbij hoort. Daarbij gaat men voorbij aan de bewustwording bij het kind zelf. Als je kinderen niet op jonge leeftijd bewust maakt van het belang van een goede mondverzorging en de verschillende oorzaken van kiespijn of tandpijn, dan onderkennen ze dit belang vaak op latere leeftijd zelf ook niet. Hierdoor kunnen er, wanneer het kind uit huis gaat, al snel pijnlijke problemen bij de mondverzorging ontstaan.

Wat te doen bij tand- of kiespijn bij kinderen

Vergeet niet dat het hebben van tand- of kiespijn een veelvoorkomende klacht is, ook bij kinderen. In sommige gevallen gaat de pijn vanzelf over, al is dit zeldzaam. Het is doorgaans in de meeste situaties het beste om uw kind naar een (in kinderen gespecialiseerde) tandarts te brengen. Wanneer uw kind pijn heeft in zijn/haar mond en u maakt zich zorgen of verwacht dat er sprake is van een gaatje, ontsteking of een tandabces, neem contact op met uw tandarts. Klik hier om een afspraak te maken bij de tandarts Modern Dental Care Junior.

Wat te doen tegen kiespijn? Bij doorkomende of wisselende tandjes kunt u natuurlijk niet veel doen, wel kunt u door een koud kompres tegen het wangetje aan te leggen de pijn iets verlichten. Ook kan u ervoor kiezen om de pijn te verlichten doormiddel van een pijnstiller, zoals paracetamol. Volg hierbij altijd de instructie in de bijsluiter. Om de kiespijn tijdelijk op te lossen is het ook mogelijk om de mond van het kind te spoelen met warm zoutwater. U kunt een paar theelepels zout laten oplossen in een kop met warm water. Laat het warme water lauwwarm worden zodat het voor het kind op een aangename temperatuur is. Het kind dient vervolgens de mond gedurende een paar minuten goed te spoelen en het water vervolgens uit te spugen. De kiespijn is dan vaak even tijdelijk weggenomen. Verder gelden bij tand- of kiespijn de volgende adviezen:

 • Geen pittig gekruid of hard eten met scherpe randjes;
 • Geen zure dranken, zoals sinaasappelsap of frisdranken;
 • Let erop dat de tanden rustig worden gepoetst met een zachte borstel.

Wat kunt u doen om uw kind de juiste zorg te bieden en om klachten van kiespijn te voorkomen?

Benieuwd wat te doen tegen kiespijn of tandpijn en wat u kan doen om dit te voorkomen? Bij deze onze tips:

 • Poets 2 keer per dag, voor minstens 2 minuten;
 • Zorg ervoor dat de tandenborstel (of de kop van de tandenborstel bij elektrisch) regelmatig vervangen wordt, het is erg belangrijk dat de haren van de tandenborstel rechtop en bij elkaar staan;
 • Onderzoek van tandartsen wijst uit dat tandenpoetsen met een zachte borstel beter is;
 • Fluoride maakt het buitenste laagje van de tanden sterker, kies dan ook voor tandpasta met fluoride;
 • Poets kinderen tot 10 jaar altijd zelf na;
 • Voorkom beschadiging door niet direct na zuur eten of drinken de tanden te poetsen;
 • Ga regelmatig, minstens één à twee keer per jaar met uw kind naar de tandarts;
 • Suikers en zuren beschadigen tanden en kiezen, probeer dan ook uw kind zo min mogelijk snoep, frisdrank en zure dranken te geven;
 • De suikers in melk, sap en limonade beschadigen het gebit, laat uw jongere kind dan ook niet te lang sabbelen op een fles.

Kinderen hebben een groter risico op gebitsinfecties dan volwassen en moeten sneller naar de tandarts. Blijft de kiespijn langer aanhouden dan 24 uur, contact dan met spoed de tandarts. Bij de Junior Praktijk van Modern Dental Care zijn wij gespecialiseerd in het gebit van uw kind, klik hier om een afspraak te maken bij de tandarts Modern Dental Care Junior.