Kronen en bruggen bij Modern Dental Care

Kronen & bruggen

Herstellen van (verloren) tanden en kiezen

Bij Modern Dental Care kunt u terecht voor kronen en bruggen. Deze zijn bedoeld als duurzame vervanging voor tanden en kiezen en benaderen de oorspronkelijke vorm en functie. De behandeling van een kroon of brug is een stuk ingewikkelder dan een normale vulling. Het is daarom noodzakelijk een aantal keer bij de tandarts terug te komen.

 

Wat is een kroon?

Een kroon is een kunsttand of -kies gemaakt van metaal of porselein, die precies over je eigen afgeslepen tand of kies heen wordt geplaatst. Omdat de kroon op maat gemaakt wordt, ziet dit er natuurlijk uit bij de rest van uw gebit. De kroon zit op de tand of kies vastgelijmd, waardoor de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie behoudt of weer terugkrijgt.

 

Wat is een brug?

Een brug wordt gemaakt om één of meerdere tanden of kiezen te vervangen. De brug bestaat uit twee of meer kronen. De brug wordt verankerd aan één of meerdere aangrenzende natuurlijke tanden en/of kiezen.

 

Wanneer heeft u een kroon nodig?

  • Als er onvoldoende houvast is voor het plaatsen van een vulling. Door tandbederf kan een deel van de tand of kies verloren zijn gegaan.
  • Indien u een grote vulling of een wortelkanaalbehandeling heeft gehad en een breuk van een tand of kies wilt voorkomen.
  • Als u verkleurde of slecht gevormde tanden of kiezen in de mond heeft staan, kunt u met een kroon het uiterlijk verbeteren.

 

Wanneer heeft u een brug nodig?

  • Om beter te kunnen kauwen.
  • Als u het uiterlijk van uw gebit wilt verbeteren.
  • Om te voorkomen dat na het verlies van een tand of kies de andere tanden en kiezen scheef komen te staan, of scheef gaan groeien.

 

De behandeling van kronen en bruggen

De behandeling verloopt in meerdere stappen. Daarom zijn meerdere afspraken bij de tandarts nodig.

Tijdens de eerste afspraak wordt de tand of kies afgeslepen, zodat er voldoende ruimte is om een kroon of brug te maken. Hiervoor wordt u plaatselijk verdoofd.

De tandarts maakt vervolgens een afdruk van uw hele kaak of het gedeelte waarin de kies zich bevindt, dit kan met een afdruklepel of digitaal. Ook wordt vastgelegd hoe uw kaken op elkaar staan. Daarop zal de tandtechnicus de kroon of brug gaan maken.

Samen met de tandarts bepaalt u de kleur van de tand of kies.

Om de afgeslepen tand of kies te beschermen en voor uw eigen comfort, maakt de tandarts een tijdelijke kroon of brug. Deze noodoplossing voorkomt dat tanden of kiezen van stand gaan veranderen omdat deze geen contact meer hebben met andere tanden of kiezen. Met de tijdelijke kroon of brug kun je geen harde of kleverige producten eten.

Zodra de definitieve kroon of brug klaar is, wordt deze gepast en bekeken. Daarna zal de tandarts de kroon of brug vastzetten. Dit doet de tandarts met een snelhardend cement aan de binnenzijde van de kroon of brug. Hierna schuift de tandarts de kroon of brug op zijn plaats en duwt deze stevig aan.

 

De kosten van kronen en bruggen

De behandeling van een kroon of brug wordt niet vergoed uit het basispakket. Vergoeding van (een deel van) de kosten komt uit de aanvullende tandartsverzekering. Kijk voor meer informatie bij de tandartstarieven.

Bespreek altijd samen met uw tandarts wat de kosten zullen zijn. Dit is namelijk afhankelijk van bijvoorbeeld voorbehandelingen en het materiaal waarvoor wordt gekozen. Wij bieden verschillende tandheelkundige behandelingen aan.

Alternatieven voor een kroon of brug zijn:

ADRES

Slotermeerlaan 69

BEL ONS DIRECT