Kunstgebit en gebitsprothese

Vervanging van de natuurlijke tanden en kiezen

Bij Modern Dental Care kunt u terecht voor een gebitsprothese, zoals een kunstgebit. Dit is een van de meest gebruikte oplossingen om ontbrekende tanden en kiezen te vervangen. Tegenwoordig is de kwaliteit en het uiterlijk van een kunstgebit of gebitsprothese sterk verbeterd; men ziet bijna niet dat iemand een kunstgebit draagt.

 

Materiaal van het kunstgebit

Een volledige gebitsprothese en een kunstgebit wordt gemaakt van acryl (plastic). Een partiële gebitsprothese wordt in principe ook van acryl gemaakt, maar soms in combinatie met metaal. Dit wordt een frameprothese genoemd. Deze zijn beter vast te zetten, maar zijn ook duurder dan een kunstgebit van plastic.

 

De behandeling van een kunstgebit

Voordat we beginnen met de behandeling van uw gebitsprothese of kunstgebit, wordt door de tandarts een afdruk van uw huidige gebit gemaakt. Dit zorgt ervoor dat de gebitsprothese perfect in uw mond past. De tandtechnicus gebruikt de afdruk voor een gipsmodel, wat wordt gebruikt voor een model van kunsthars. Dit wordt door de tandarts in uw mond geplaatst om de positie van uw kaken te bepalen. De tandarts past dit model aan zodat de tandtechnicus weet hoe uw tanden op elkaar zullen gaan sluiten.

Hierna wordt een proefprothese gemaakt en door de tandarts in uw mond geplaatst. De tandarts zal een aantal vragen stellen wat betreft uiterlijk en gevoel, waarop uw kunstgebit wordt aangepast en afgewerkt door de tandtechnicus. Daarna is de gebitsprothese of het kunstgebit klaar om geplaatst te worden. De tandarts zal, na verwijdering van tanden en kiezen, het nieuwe kunstgebit of gebitsprothese plaatsen. Daarom hoeft u ook niet zonder tanden over straat.

 

Controle kunstgebit

Om te beoordelen hoe het dragen van een gebitsprothese of een kunstgebit u afgaat, wordt na een aantal weken een vervolgafspraak met u gemaakt. Indien er problemen of vragen zijn, kan de tandarts helpen.

 

Reinigen van het kunstgebit

Het is verstandig om uw kunstgebit/gebitsprothese goed schoon te houden. Hierbij een aantal tips voor het schoonmaken van uw gebitsprothese of kunstgebit:

  • Reinig de gebitsprothese of het kunstgebit dagelijks.
  • U kunt gebruik maken van een speciaal reinigingsmiddel en een borstel.
  • Maak de gebitsprothese of het kunstgebit schoon in een bakje water of doe dit boven de wasbak. Als u deze laat vallen, is de kans kleiner dat het beschadigt.
  • Spoel de gebitsprothese of het kunstgebit goed af, alvorens deze terug te plaatsen in uw mond.
  • Poets uw kaak en tong met een normale tandenborstel.
  • Gebruik geen tandpasta.

 

Kunstgebit kosten

Wat kost een kunstgebit? Het kiezen van een kunstgebit is afhankelijk van een aantal aspecten, zoals de huidige staat van uw gebit en uw wensen. In de meeste gevallen wordt een gebitsprothese of kunstgebit deels vanuit het basispakket vergoed. Bij een aanvullende tandartsverzekering kan het voorkomen dat de volledige kosten van uw kunstgebit of gebitsprothese worden vergoed. Neem altijd contact op met uw zorgverzekeraar voor meer informatie of kijk bij onze tandartstarieven. Wij bieden verschillende tandheelkundige behandelingen aan.

ADRES

Slotermeerlaan 69

BEL ONS DIRECT