Een gezond gebit is van groot belang voor onze algehele gezondheid. Helaas bestaan er talloze feitjes en fabels over tandheelkunde die de ronde doen. In dit artikel ontrafelen we deze mythen en ontdekt u de waarheid over mondgezondheid.

Suiker is de grootste boosdoener

Fabel: Suiker op zichzelf is niet direct schadelijk voor uw tanden. Wat echter wel schadelijk is, is de interactie tussen suiker en bacteriën in uw mond. Deze bacteriën zetten suiker om in zuren die het tandglazuur aantasten. Daarom is het belangrijk om suikerinname te matigen en uw tanden goed te poetsen na het eten van zoetigheden.

Tandenpoetsen moet direct na het eten

Fabel: Tandenpoetsen direct na het eten is niet altijd een goed idee. Dit komt omdat zuren in voedingsmiddelen uw tandglazuur tijdelijk verzwakken. Wacht minstens 30 minuten na het eten voordat u poetst om het glazuur de kans te geven zich te herstellen.

Whitening tandpasta maakt de tanden witter

Fabel: Whitening tandpasta kan oppervlakkige vlekken verwijderen, maar het kan de natuurlijke kleur van uw tanden niet veranderen. Voor wittere tanden is professioneel bleken van de tanden vereist.

U hoeft niet naar de tandarts als u geen pijn heeft

Fabel: Regelmatige tandartsbezoeken zijn cruciaal, zelfs als u geen pijn heeft. Veel tandproblemen zijn in een vroeg stadium pijnloos, maar kunnen ernstige gevolgen hebben als ze onbehandeld blijven. Preventieve zorg voorkomt kostbare en pijnlijke behandelingen in de toekomst.

Kauwgom reinigt de tanden

Feit: Suikervrije kauwgom kan helpen bij het verwijderen van voedseldeeltjes en het stimuleren van speekselproductie, wat uw tanden reinigt en beschermt.

Tanderosie komt alleen voor bij oudere mensen

Fabel: Tanderosie kan op elke leeftijd voorkomen. Het wordt veroorzaakt door zuren in voedsel en dranken, zoals frisdrank en citrusvruchten, die het tandglazuur aantasten. Goede mondhygiëne is essentieel om tanderosie te voorkomen.

Tandplak verwijderen met tandenstokers

Fabel: Tandenstokers kunnen nuttig zijn om voedselresten te verwijderen, maar tandplak kan het beste worden verwijderd met flosdraad. Flossen is effectiever bij het bereiken van de ruimtes tussen uw tanden.

Fluoride is schadelijk

Fabel: Fluoride is een essentieel mineraal voor sterke tanden en het voorkomen van tandbederf. Het is veilig en effectief wanneer het in de juiste hoeveelheden wordt gebruikt.

Tanden borstelen met tandpasta op houtskoolbasis maakt tanden witter

Fabel: Tandpasta op houtskoolbasis kan je tanden tijdelijk witter maken, maar het schuurt ook het tandglazuur weg, wat op de lange termijn schadelijk kan zijn. Het is beter om te kiezen voor veilige en bewezen tandpasta’s.

Elektrische tandenborstels zijn effectiever dan handtandenborstels

Feit: Elektrische tandenborstels zijn over het algemeen effectiever in het reinigen van tanden dan handtandenborstels. Ze hebben vaak roterende of oscillerende borstelkoppen die grondiger kunnen reinigen dan handmatige bewegingen. Bovendien helpen elektrische tandenborstels vaak bij het handhaven van de juiste poetstechniek, zoals de aanbevolen twee minuten poetsen. Dit maakt ze bijzonder nuttig voor mensen met mobiliteitsproblemen of kinderen die hun tanden nog moeten leren poetsen.

Poetsen met heet water maakt de tanden schoner

Fabel: De temperatuur van het water waarmee u uw tanden poetst heeft weinig effect op de reinigingskracht. Het is belangrijker om de juiste poetstechniek en de juiste borstel te gebruiken dan de temperatuur van het water.

Tanden bleken beschadigt het tandglazuur

Fabel: Professioneel tanden bleken, uitgevoerd door een tandarts, beschadigt het tandglazuur niet. Overmatig gebruik van huismiddeltjes voor tanden bleken kan echter leiden tot glazuurslijtage en gevoeligheid. Raadpleeg altijd een tandarts voor veilige en effectieve opties voor het bleken van uw tanden.