Het debat tussen elektrische tandenborstels en handtandenborstels is al geruime tijd aan de gang. Met de voortdurende vooruitgang in technologie en de groeiende beschikbaarheid van geavanceerde mondverzorgingsproducten, staan consumenten voor de uitdaging om de juiste tandenborstel te kiezen die aan hun individuele behoeften voldoet. In dit artikel zullen we de argumenten aan beide zijden verder uitlichten en geven we antwoord op de vraag: welke tandenborstel is nu beter?

Elektrische tandenborstel vs. handtandenborstel

Om met de deur in huis te vallen, ja, tanden poetsen met een elektrische tandenborstel is beter dan met een handtandenborstel. Het verwijderen van tandplak vereist namelijk intensief schrobben en poetsen. Een elektrische tandenborstel neemt dit werk uit handen, waardoor men zich kan concentreren op de juiste poetstechniek.

Een bijkomend voordeel is de kleinere kop van een elektrische tandenborstel, waardoor lastige plekken in de mond beter bereikt kunnen worden. Bovendien zijn de meeste moderne elektrische tandenborstels uitgerust met een timer die de duur van het poetsen meet, waardoor het eenvoudiger wordt om de aanbevolen twee minuten te handhaven.

De voordelen van elektrische tandenborstels

1. Efficiënt reinigen

Een van de grootste voordelen van elektrische tandenborstels is dat ze tandplak en bacteriën efficiënt kunnen verwijderen. De sonische of ronde bewegingen van de elektrische borstel kunnen in kortere tijd een groter oppervlak bereiken, in tegenstelling tot een handtandenborstel.

2. Ingebouwde timers

Elektrische tandenborstels bieden vaak handige functies zoals ingebouwde timers en verschillende poetsmodi. Deze timers helpen gebruikers om de aanbevolen poetstijd van twee minuten te handhaven, terwijl de verschillende poetsmodi aangepast kunnen worden aan specifieke behoeften zoals gevoeligheid of tandvleesproblemen.

3. Geschikt voor specifieke mondproblemen

Voor mensen met specifieke mondproblemen, zoals beugels of gevoelig tandvlees, zijn er speciale elektrische tandenborstels ontworpen. Sommige modellen hebben speciale borstelkoppen voor gevoelige tanden, terwijl andere beter omgaan met orthodontische apparaten.

4. Technologische innovaties

Ontwikkelaars zijn voortdurend bezig met nieuwe technologische innovaties. Tegenwoordig zijn sommige modellen uitgerust met bluetooth om de poetservaring te volgen via een app. Zo wordt tandenpoetsen leuker en is de kans groot dat bijvoorbeeld een kind beter en langer poetst.

Bestaan er ook nadelen aan het gebruik van een elektrische tandenborstel?

Vanuit tandheelkundig oogpunt heeft het elektrisch poetsen eigenlijk geen nadelen in vergelijking met het gebruik van een handtandenborstel. Sommige mensen ervaren echter gevoeligheid en ongemak door de trillende beweging van de borstel, wat hen kan ontmoedigen om minder vaak of minder lang hun tanden te poetsen. Het is van cruciaal belang om de juiste techniek toe te passen en, indien nodig, een zachtere borstelkop te kiezen.

Daarnaast is de aanschaf van een elektrische borstel aanzienlijk hoger. Bovendien zijn ze afhankelijk van stroom, wat in sommige situaties, zoals tijdens het reizen, een uitdaging kan zijn. Ondanks deze overwegingen raden deskundigen toch aan te investeren in een elektrische tandenborstel, gezien het belang van mondgezondheid.

Wat zijn dan de voordelen van handmatig poetsen?

Een aanzienlijk voordeel van handtandenborstels is dat ze goedkoper zijn. Voor een fractie van de prijs van een elektrische tandenborstel kun je een pakket handtandenborstels kopen. Bovendien hebben handtandenborstels geen externe stroombron nodig, waardoor ze ideaal zijn voor buitenshuis gebruik en reizen.

Gewone tandenborstels zijn eenvoudig verkrijgbaar en vereisen geen speciale instructies. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken. Er hoeven bovendien geen losse opzetstukken gekocht te worden.

De nadelen van handmatig tanden poetsen

In vergelijking met elektrische tandenborstels hebben handtandenborstels moeite om moeilijk bereikbare plaatsen te reinigen, vooral de tussenliggende ruimtes. Dit resulteert in een minder grondige reiniging van het gebit.

Daarnaast missen handtandenborstels de geavanceerde functies zoals ingebouwde timers. Bij het tanden poetsen moet de poetstijd goed in de gaten worden gehouden om te zorgen dat de tanden goed gereinigd worden.

Bij het niet handhaven van de juiste poetsbeweging, ligt het krijgen van gaatjes op de loer. Zorg daarom dat er minimaal 1 keer per jaar een afspraak wordt gemaakt bij de tandarts ter controle, en liefst ook bij de mondhygiënist, die reinigt het gebit en beoordeelt het tandvlees op eventuele problemen.

Het gebruik van alleen een elektrische tandenborstel is niet voldoende

Het gebruik van een elektrische tandenborstel kan de mondgezondheid aanzienlijk bevorderen. Desondanks blijft het essentieel om naast het tandenpoetsen ook de ruimtes tussen de tanden goed te verzorgen. Zelfs met elektrisch poetsen komt men niet overal bij. De ruimtes tussen de tanden worden over het algemeen onvoldoende gereinigd, terwijl ongeveer 40% van het tandoppervlak zich juist tussen de tanden en kiezen bevindt. Etensresten blijven namelijk vaak zitten tussen de tanden. Reinigen met ragertjes, tandenstokers en flosdraad is daarom ook nog steeds belangrijk.