Wist u dat de tanden van kinderen zich al voor de geboorte beginnen te vormen? De eerste primaire of babytanden verschijnen al vanaf vier maanden na de geboorte.

De beste tijd om de tandarts erbij te betrekken, is zodra de eerste tand verschijnt. Begin op dit moment dagelijks de tanden van uw kind te poetsen en maak een afspraak bij de tandarts. De eerste relatie die uw kind heeft met een tandarts kan een blijvende indruk achterlaten. Bij MDC Junior is daaromeen kindvriendelijke omgeving ontwikkeld, wat de kans op angst voor de tandartsvermindert.

Een kind kunt u op het tandartsbezoek voorbereiden door het in “kindertaal” te vertellen. Vertel niet te veel details, maar bied vooral een gevoel van veiligheid. Het is niet aangeraden om al voorgaand aan het eerste bezoek informatie geven over tandheelkundige ingrepen. Geef tijdens het eerste bezoek ook aan de tandarts door wat uw kind al weet.

Het eerste tandartsbezoek met uw kind

Wij nemen uw kind graag mee in de wereld van tandjes, tandpasta en poetsen. Na elke consult vertellen wij uw kind meer over een de mondgezondheid. Het eerste tandartsbezoek met uw kind is om uw kind te helpen zich op zijn of haar gemak te voelen bij de tandarts. Het wordt aanbevolen om uw eerste afspraak in te plannen voor de leeftijd van 12 maanden, of binnen 6 maanden na het binnenkomen van de eerste tand.

Het eerste bezoek duurt vaak 30 tot 45 minuten, afhankelijk van de leeftijd van uw kind. Tijdens een tandartsbezoek worden onder andere de tanden, de kaak en het tandvlees gecontroleerd. Door dit regelmatig bij te houden kan de groei en ontwikkeling van het gebit worden bijgehouden.

tandartsenpraktijk jongere

De meeste gaatjes in de tanden en kiezen ontstaan tussen het 4e en het 21e jaar. Daarom besteden wij extra tijd en aandacht aan deze leeftijdsgroep. Uw kind krijgt bij ons de tijd te wennen aan zijn of haar eigen tandarts, voordat we een controle of behandeling uitvoeren. Mocht een behandeling nodig zijn dan zullen we dit met uw kind bespreken.

Het tweede tandartsbezoek met uw kind

Net als volwassenen komen kinderen het beste elke 6 maanden op controle bij de tandarts. Sommige tandartsen plannen vaker bezoeken, zoals elke 3 maanden. Dit kan het kind vertrouwen geven. Frequentere bezoeken kunnen ook helpen om een ontwikkelingsprobleem van het gebit in de gaten te houden.

Lees hieronder waar u verder allemaal nog rekening mee kan houden als u uw kind meeneemt naar de tandarts.

Bereid uw kind voor op een tandartsbezoek

Plan indien mogelijk afspraken in op momenten dat uw kind het meest alert en uitgerust is.

Bereid een kleuter of ouder kind voor op het bezoek door hem of haar een algemeen idee te geven van wat hij/zij kan verwachten. Leg uit waarom het belangrijk is om naar de tandarts te gaan.

tandarts kind

Bereid uzelf voor

Bespreek uw vragen en zorgen met de tandarts. Onthoud dat u uw gevoel over tandartsbezoeken over kan brengen naar uw kind. De beste steun die u kan geven, is door kalm te blijven. Kinderen kunnen de angsten van hun ouders oppikken en dan zelf ook angstig worden.

Wanneer zal de tandarts het gebit van uw kind behandelen?

Het meest voorkomende probleem bij het melkgebit zijn gaatjes (cariës). Meestal beginnen gaatjes in de kiezen. Als deze groter worden kunnen ze pijn veroorzaken. Ookkunnen op den duur melktanden en kiezen afbrokkelen en kan er schade ontstaan aan het blijvende gebit. Een bezoek aan de tandarts kan voorkomen dat een gaatje groter wordt. Lees hier meer over het vullen van gaatjes en onze overige behandelingen.

jong kind tandarts

Soms is het gaatje zo klein dat de aantasting niet verder gaat als u zelf het gebit goed verzorgt. U ontvangt dan passend advies over de mondhygiëne en voeding. Als een tand of een kies snel gaat wisselen, doet de tandarts doorgaans niets.

Hoe kan ik mijn kind voorbereiden op het vullen van een gaatje?

Bereid uw kind goed voor als de tandarts een gaatje moet vullen. Leg op een rustig moment uit dat één of meer tanden of kiezen ziek zijn. Vertel dat de tandarts de zieke tand of kies beter maakt. Laat de tandarts zelf aan uw kind vertellen wat er gaat gebeuren. Heeft uw kind vragen over de behandeling? Spreek dan af om die samen aan de tandarts te stellen. Als u de behandeling mooier voorspiegelt dan dat die in werkelijkheid is, verliest uw kind het vertrouwen in uw uitleg en dat van de tandarts. Bovendien zal uw kind in de toekomst meer opzien tegen een behandeling.

tandenpoetsen

Bescherm thuis het gebit van uw kinderen

Ook thuis kunt u genoeg doen om het gebit van uw kind te beschermen:

 • Gebruik een (peuter)tandenborstel met een kleine borstelkop en zachte haren. Zorg bij het poesten ervoor dat u niet te hard drukt.
 • Fluoride maakt het buitenste laagje van de tanden sterker, kies dan ook voor (kinder)tandpasta met fluoride, vraag aan de tandarts welke tandpasta aangeraden wordt.
 • Maak tandenpoetsen leuk. Tijdens het poetsen kunt u een verhaaltje vertellen, een liedje zingen, tellen of muziek aanzetten.
 • Maak tandenpoetsen aantrekkelijker. Laat uw kind bijvoorbeeld zelf een tandenborstel uitkiezen of laat hem/haar zelf de tandpasta op de borstel doen.
 • Let op dat uw kinderen tijdens het poetsen niet bezeren. Het lipbandje onder de bovenlip en het deel van de kaak achter in de mond zijn bijvoorbeeld erg gevoelig.
 • Tijdens het doorbreken van tanden en bij het wisselen zijn er gevoelige plekjes in de kindermond. Wees voorzichtig, maar blijf poetsen.
 • Kijk goed wanneer nieuwe tanden en kiezen doorbreken en begin met poetsen. Bij een kind tussen de 5 en 6 jaar breken de blijvende kiezen door. Deze eerste blijvende kiezen breken achter de laatste melkkiezen door, waardoor ze makkelijk onopgemerkt blijven.
 • Poets 2 keer per dag, gedurende 2 minuten.
 • Poets kinderen tot 10 jaar altijd zelf na.
 • Voorkom beschadiging door niet direct na zuur eten of drinken de tanden te poetsen.
 • Ga regelmatig, 1 à 2 keer per jaar met uw kind naar de tandarts
 • Suikers en zuren beschadigen tanden en kiezen, probeer ook uw kind zo min mogelijk snoep, frisdrank en zure dranken te geven.
 • De suikers in melk, sap en limonade beschadigen het gebit, laat uw jongere kind dan ook niet te lang sabbelen op een fles.

Bij de Junior Praktijk van Modern Dental Care, dé kinderarts in Amsterdam-West, zijn wij gespecialiseerd in het gebit van uw kind, klik hier om een afspraak te maken bij MDC Junior.