Ervaart u velletjes op uw lippen of zelfs pijnlijke kloofjes? Dit kan duiden op uitgedroogde lippen, een onaangenaam probleem dat vooral in de herfst en winter de kop opsteekt. Droge lippen zijn niet beperkt tot volwassenen; kinderen kunnen er ook last van hebben. Het herkennen van de symptomen is de eerste stap naar behandeling en preventie. Bent u benieuwd naar stappen om uw lippen weer zijdezacht en glad te maken? Blijf dan lezen!

Symptomen van droge lippen

De symptomen van droge lippen bij kinderen zijn vergelijkbaar met die bij volwassenen en omvatten:

 • Droogheid: het meest voor de hand liggende symptoom is droogheid op de lippen. Je kunt het voelen en soms zelfs zien.
 • Roodheid rond de lippen: droge lippen kunnen vaak gepaard gaan met roodheid rond de lippen, wat kan duiden op irritatie.
 • Barstjes en kloofjes: barstjes en kleine kloofjes kunnen verschijnen in en rond de lippen, wat ongemak kan veroorzaken.
 • Losse velletjes of schilfertjes: kinderen kunnen last hebben van losse velletjes of schilfertjes op hun lippen, wat een teken is van uitdroging.
 • Jeuk of een trekkerig gevoel: soms ervaren kinderen jeuk of een trekkerig gevoel op hun lippen als gevolg van uitdroging.
 • Pijn bij het eten: het kan pijnlijk zijn voor kinderen om pittig voedsel te eten vanwege de irritatie veroorzaakt door droge lippen.

Oorzaken van droge lippen

Er zijn verschillende oorzaken van droge lippen bij volwassenen en kinderen, en het begrijpen van deze oorzaken is essentieel voor effectieve behandeling en preventie. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:

 • Droge lucht: droge lucht is een veelvoorkomende boosdoener, vooral in de herfst en winter. Lage luchtvochtigheid kan leiden tot vochtverlies in de huid, inclusief de lippen.
 • Koude wind: koude wind kan het vocht uit de lippen van kinderen snel laten verdampen, waardoor ze uitdrogen.
 • UV-straling: blootstelling aan de zon en UV-straling kan het vochtgehalte in de lippen verminderen, wat droge lippen kan veroorzaken.
 • Onvoldoende hydratatie en voeding: kinderen die niet genoeg water drinken of een onevenwichtige voeding hebben, kunnen een tekort aan essentiële voedingsstoffen ervaren, wat droge lippen kan veroorzaken.
 • Matte lipstick: het dragen van matte lippenstift kan bijdragen aan uitdroging van de lippen bij kinderen.
 • Irriterende Lipproducten: sommige lippenbalsems en lipproducten bevatten irriterende stoffen zoals geur- en smaakstoffen of menthol, die de lippen kunnen uitdrogen.
 • Lip plumpers: lip plumpers, die soms cayennepeperextract bevatten, kunnen leiden tot uitgedroogde lippen bij kinderen.
 • Tandpasta met SLS: tandpasta’s die natriumlaurylsulfaat (SLS) bevatten, kunnen de lippen van kinderen irriteren en uitdrogen.
 • Likken aan de Lippen: kinderen hebben soms de gewoonte om aan hun lippen te likken, wat de beschermende laag van de lippen kan verwijderen en droogheid kan veroorzaken. Dit wordt ook wel het liplik syndroom genoemd.
 • Medicijnen: bepaalde medicijnen kunnen als bijwerking droge lippen hebben bij kinderen.

Hoe droge lippen behandelen en voorkomen

Omdat droge lippen bij volwassenen en kinderen verschillende oorzaken kunnen hebben, is het belangrijk om een alomvattende aanpak te hanteren om ze te behandelen en te voorkomen. Hier zijn enkele effectieve tips:

 1. Gebruik neutrale lippenbalsem: kies een lippenbalsem zonder geurtjes of smaakjes die irriterende stoffen kunnen bevatten. Neutrale lippenbalsem, vaseline, of een vette crème kunnen helpen om de lippen van je kind te beschermen en hydrateren.
 2. Bescherm tegen droge lucht: voordat je kind naar buiten gaat, breng je lippenbalsem aan om ze te beschermen tegen droge lucht. Overweeg ook het dragen van een sjaal voor het gezicht als extra bescherming.
 3. Gebruik een luchtbevochtigingssysteem: binnen een luchtbevochtigingssysteem gebruiken kan niet alleen de lippen van je kinderen, maar ook hun huid in het algemeen, hydrateren en beschermen tegen droge lucht.
 4. Lippenbalsem met UV-bescherming: in de zomer of tijdens wintersport, gebruik lippenbalsem met UV-bescherming (SPF) om de lippen van je kinderen te beschermen tegen schadelijke zonnestralen.
 5. Zorg voor voldoende hydratatie: zorg ervoor dat je kinderen voldoende water drinken, want hydratatie is essentieel voor gezonde lippen en huid.
 6. Lippenbalsem na verwijderen van make-up: na het verwijderen van make-up, laat je je kinderen lippenbalsem aanbrengen om hun lippen extra verzorging te geven.
 7. Afleren van lip likken: help je kinderen de gewoonte om aan hun lippen te likken (liplik syndroom) af te leren, omdat dit de lippen kan uitdrogen en irriteren.
 8. Lipscrub en zachte tandenborstel: gebruik een speciale lipscrub maximaal één keer per week of masseer de lippen zachtjes met een schone, zachte tandenborstel om dode huidcellen te verwijderen en de doorbloeding te stimuleren.

Droge lippen bij kinderen kunnen ongemak veroorzaken, maar met de juiste zorg en preventieve maatregelen kunnen ze snel weer zacht en gezond worden. Het is belangrijk om de oorzaak van de droge lippen vast te stellen en passende maatregelen te nemen om te voorkomen dat ze terugkeren. Met deze tips kunnen ouders hun kinderen helpen om met zachte, gehydrateerde lippen door het leven te gaan.