Heeft u last van gevoelige tanden? Een slok hete koffie of een hap ijskoud schepijs kan dan al erg pijnlijk zijn. Als dat het geval is, heeft u zich waarschijnlijk afgevraagd hoe u deze gevoelige tanden kunt behandelen.

Gevoelige tanden reageren op koude, hete, zure of zoete etenswaren en dranken. Het zorgt voor een korte scherpe pijnscheut die voor het gevoel tot diep in de wortels van de tanden kan doorlopen.

Symptomen gevoelige tanden

Als je last hebt van gevoelige tanden, dan kun je pijn voelen bij of tijdens:

  • Het eten of drinken van warme, koude, zure of zoete voedingsmiddelen
  • Een windvlaag of lucht
  • Het reinigen van uw gebit (zoals tijdens het tandenpoetsen)
  • Het aanraken van uw tanden of kiezen
gevoelige tanden

Wat veroorzaakt gevoelige tanden?

Gevoelige tanden kunnen worden veroorzaakt door een aantal problemen. Door u eerst te verdiepen in de structuur van uw tanden krijgt u meteen al meer inzicht wat de oorzaak kan zijn.

De tand is opgebouwd uit drie lagen:

  • Het tandglazuur: dit is de sterkste buitenste laag. Het vormt de beschermlaag voor de rest van uw tand.
  • Het tandbeen: dit is de kern van de tand, het tandbeen is zacht en bevat miljoenen kleine kanaaltjes.
  • Tandpulpa: het diepste deel van de tand wordt tandpulpa genoemd.

Als het zachte tandbeen bloot komt te liggen, dan komen hierbij ook de kanaaltjes dichter bij de oppervlakte. Deze kanaaltjes in het tandbeen leiden direct naar het midden van de tand waar de tandpulp zich bevindt. Als u iets kouds, warms, zoets of zuurs eet of drinkt, worden de kanaaltjes geprikkeld en dan doet dat zeer.

De oorzaak van gevoelige tanden is dus blootliggend tandbeen, uw tandbeen kan bloot komen te liggen door:

  • Teruggetrokken tandvlees: dit kan worden veroorzaakt door te hard poetsen, als uw tandvlees ontstoken is of door de overgang en ouderdom.
  • Aangetast tandglazuur: dit wordt ook tanderosie genoemd. Tanderosie kan onder andere worden veroorzaakt door zure voedingsmiddelen, tandenknarsen en door gaatjes.
  • Gebarsten tanden: hoewel barstjes, scheurtjes en breuken in je tanden niet zo gemakkelijk te zien zijn, voelt u deze wel! Een gebarsten tand of kies moet zo snel mogelijk gerepareerd worden om verdere schade te voorkomen.
ontstoken tandvlees

Gelukkig zijn er verschillende manieren om de gevoeligheid van de tanden te verminderen. Sommige van deze oplossingen kunnen gemakkelijk thuis worden toegepast.

Wat kan ik doen tegen gevoelige tanden?

1. Gebruik tandpasta voor gevoelige tanden

Het gebruik van tandpasta die speciaal is ontworpen voor het behandelen van tandgevoeligheid kan helpen om de symptomen te verlichten. De meeste van deze tandpasta’s bevatten een ingrediënt die tijdelijk kleine gaatjes in je glazuur opvullen. Dit vermindert de hoeveelheid blootstelling die de gevoelige zenuwen van uw tanden ontvangen. Er zijn meerdere merken tandpasta voor gevoelige tanden, wij helpen u graag met uw keuze voor de beste tandpasta voor uw gevoelige tanden.

2. Gebruik alleen zachte tandenborstels

Een gemakkelijke tip om de gevoeligheid van uw tanden te verminderen is het vervangen van uw tandenborstel. Als u een tandenborstel met stijve borstelharen gebruikt, kan uw gevoeligheid erger worden. Stijve borstelharen en schurende tandpasta’s zijn hard voor het glazuur, wat leidt tot meer kleine gaatjes en zo tot meer gevoeligheid. Probeer een tandenborstel met zachte haren en zorg ervoor dat u zachtjes poetst om het oppervlak van uw tanden en het tandvlees intact te houden.

tandarts kinderen

3. Gebruik ‘s nachts een gebitsbeschermer

Soms worden gevoelige tanden veroorzaakt door tandenknarsen. Als dit een probleem voor u is, kan de tandarts een op maat gemaakte gebitsbeschermer voor u maken. Deze kan u dragen tijdens het slapen.

4. Laat uw tandvlees controleren door een tandarts

Ziek of terugwijkend tandvlees kan een belangrijke oorzaak zijn van tandgevoeligheid. Wanneer het tandvlees terugtrekt worden de delen van de tanden die geen glazuur hebben (onder de tandvleesrand) zichtbaar. Dit laat de zenuwen enigszins onbeschermd achter en kan aanzienlijk ongemak veroorzaken. Laat de tandarts uw tandvlees onderzoeken om er zeker van te zijn dat u geen tandvleesaandoening heeft die moet worden behandeld. Gezond tandvlees beschermt de tanden en voorkomt tandgevoeligheid.

5. Gebruik een mondspoeling

Mondspoeling met een antibacteriële werking voorkomt de vorming van tandplak niet, maar remt deze wel. Het kan tevens de conditie van uw tandvlees verbeteren. Ook kan u kiezen voor een mondspoeling met fluoride. Wees u echter wel bewust dat spoelen met mondwater geen vervanging is van tandenpoetsen!

Benieuwd of mondspoeling een goede keuze voor u is? Maak een afspraak bij een van onze praktijken in Amsterdam Oost of Amsterdam West, wij adviseren u graag.

6. Let op wat u eet en drinkt

Sommige voedingsmiddelen en dranken kunnen gevoelige tanden zelfs verergeren. Deze moeten weinig worden geconsumeerd of volledig worden vermeden om gevoelige tanden te verminderen. Zure voedingsmiddelen en dranken zoals koffie, fruit, augurken en frisdrank kunnen de gevoeligheid van de tanden verhogen. Het is ook aanbevolen om voedingsmiddelen en vloeistoffen te vermijden die extreem heet of bevroren zijn, omdat deze ongemak voor de tanden kunnen veroorzaken.

gevoelige tanden

7. Verminder uw eetmomenten

Niet alleen de hoeveelheid zuur in eten of drinken speelt een rol in de slijtage van uw tandglazuur, ook uw eetgewoontes hebben hierop een grote invloed. Zoals het aantal eetmomenten per dag, hoe meer zure tussendoortjes, hoe meer kansen om schade aan te richten en hoe minder tijd uw speeksel heeft om de mond te neutraliseren. Probeer het aantal eetmomenten te beperken tot maximaal zeven per dag.

8. Tandheelkundige vernissen en coatings die de gevoeligheid verlichten

Er zijn een aantal vernissen en andere coatings die door een tandarts kunnen worden aangebracht om gevoelige tanden te verlichten. Een fluor lak kan helpen om de gevoeligheid van de tanden te verminderen. Fluoride vult kleine gaatjes in het tandglazuur die de tanden kunnen blootstellen aan temperatuurveranderingen en andere irriterende stoffen. Vraag uw tandarts naar coatingopties om de gevoeligheid van tanden te verminderen.

9. Controleer uw poetsbeweging

Let er bij het poetsen op dat u niet te hard drukt met de tandenborstel. Zo voorkomt u dat het tandvlees geïrriteerd raakt. Tegenwoordig staat de hardheid van de tandenborstel op de verpakking vermeld: soft, medium of hard. Probeer eens een zachtere variant.

10. Houd uw gebit, uw tandvlees en uw tong schoon

Poets uw tanden en kiezen twee keer per dag. Gebruik daarnaast ook flosdraad, tandenstokers of tandenragers om achtergebleven voedselresten te verwijderen tussen de tanden en kiezen. Neem tijdens het poetsen ook uw tandvlees en tong mee. Gebruik hiervoor een zachte tandenborstel of een speciale tongschraper.

Tandartsverdoving

U hoeft niet met gevoelige tanden te leven. Dit zijn slechts enkele van de vele strategieën die u kunt proberen om gevoeligheid en pijn te verminderen.

Behandeling door de tandarts

Onze tandartsen kunnen aan de hand van uw gebit beoordelen waarom u last heeft van gevoelige tanden en u adviezen geven om pijn te voorkomen/verminderen.

Bij Modern Dental Care wordt gewerkt met de meest geavanceerde technieken en nieuwe behandelmethoden. Hierdoor zijn wij in staat om uw gebit op zeer korte termijn te behandelen. Uw glimlach is onze zorg. Klik hier om een afspraak te maken bij één van onze tandartspraktijken in Amsterdam.