Wist u dat tandglazuur de hardste substantie in het menselijk lichaam is?  Glazuur is de beschermende buitenste laag van onze tanden. Bacteriën in onze mond gebruiken de suiker die we eten om zuren te maken die deze beschermende laag kunnen wegslijten, hierdoor kunnen er gaatjes ontstaan. Als glazuur eenmaal weg is, groeit het niet meer aan. Lees hieronder wat u kan doen om gaatjes te voorkomen!

Wat is een gaatje?

Een gaatje is een gat in uw tand of kies. Een gaatje kan er in een vroeg stadium uitzien als een wit plekje dat geheeld kan worden. Na verloop van tijd ziet het eruit als een bruine of zwarte vlek. Gaatjes kunnen klein of groot zijn. Gaatjes kunnen op veel plaatsen ontstaan, maar vaak zitten ze op de bovenkant van de tanden waar u bijt en tussen de tanden waar voedsel vast komt te zitten. Gaatjes die niet worden verholpen, kunnen leiden tot gevoeligheid, pijn, infecties en zelfs tot het verlies van uw tanden. De beste manier om uw gebit gezond te houden, is het voorkomen van gaatjes.

Daarom raden uw tandarts en mondhygiënist altijd aan dat u met fluoridetandpasta moet poetsen en tussen uw tanden moet schoonmaken om gaatjes te voorkomen!

Wat zijn de oorzaken van gaatjes in het tandglazuur?

Voelen uw tanden ooit “wazig” aan na een maaltijd? Heb je gemerkt dat dit vage gevoel verdwijnt als je poetst en flost? Als we niet poetsen en flossen, bouwen de bacteriën en het voedsel dat we eten zich op en vormen een kleverige substantie die tandplak wordt genoemd. Gedurende de dag voeden bacteriën zich met het voedsel dat we eten.  Als we suiker eten of drinken, gebruiken de bacteriën in onze mond dit om te leven en zuur te maken. Dit zuur blijft op onze tanden zitten en tast de buitenkant van onze tanden aan. Na verloop van tijd slijt het zuur onze tanden af, waardoor er gaatjes ontstaan.

Als een gaatje niet wordt verholpen, kunnen de bacteriën zich van het glazuur naar het tandbeen verplaatsen en de pulpa bereiken. Als de bacteriën uit de gaatjes in de pulpa terechtkomen, ontstaat er een infectie. Tandinfecties kunnen ernstig en levensbedreigend zijn als ze niet worden behandeld. Ga meteen naar uw tandarts als u een van de volgende verschijnselen heeft: 

  • Zwelling in uw gezicht of in uw mond
  • Roodheid in of rond uw mond
  • Pijn in uw mond
  • Een vieze smaak in de mond
Gaatjes worden veroorzaakt door suiker.

Wie loopt risico op gaatjes?

Kinderen, tieners en volwassenen lopen allemaal een risico op gaatjes. U loopt mogelijk een verhoogd risico op gaatjes als u:

  • Tussendoortjes eet
  • Suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken eet
  • Gebarsten of afgebroken tanden hebt
  • Medicijnen gebruikt die een droge mond veroorzaken
  • Bestraling van hoofd of nek hebt gehad

Hoe worden gaatjes behandeld?

Gaatjes moeten worden behandeld door een tandarts. Een tandarts is opgeleid om gaatjes te zien. Een gaatje in een vroeg stadium kan worden gerepareerd met fluoride. Als het gaatje dieper zit, kan de enige oplossing zijn dat de tandarts het gaatje verwijdert en het gebied vult met een zilver- of witkleurig materiaal. Als een tand een grote holte heeft, kan een meer gecompliceerde behandeling nodig zijn.

Tandarts vult gaatjes in tanden.

Hoe kan ik gaatjes in mijn tanden voorkomen?

1. Gebruik mondspoeling

Er zijn verschillende antimicrobiële mondspoelmiddelen op de markt waarvan klinisch is bewezen dat ze tandplak verminderen. Spoelen met een van deze mondspoelmiddelen na het tandenpoetsen of eten kan helpen bij het voorkomen van gaatjes.

2. Poets 2 keer per dag met tandpasta met fluoride

In de strijd tegen gaatjes is het essentieel dat u uw tanden minstens twee keer per dag goed poetst met een tandpasta die fluoride bevat. U kunt een gewone tandenborstel of een elektrische tandenborstel gebruiken. Zorg ervoor dat u alle kanten van uw tanden poetst: de voorkant, de achterkant en de bovenkant. Door je tanden te poetsen verwijder je de tandplak, maar die vormt zich na een paar uur weer, dus je moet minstens twee keer per dag poetsen.

3. Beperk het aantal zoete tussendoortjes

Goede voeding speelt een belangrijke rol bij een gezond gebit. Het eten van voedzame snacks en het beperken van suikerhoudende dranken helpt de vorming van tandplak op je tanden te voorkomen. Drink in plaats daarvan water. Maak er geen gewoonte van om regelmatig suikerhoudende snacks te eten, zoals harde snoepjes en andere snacks die suiker bevatten.

4. Reinig dagelijks tussen uw tanden

Etensresten komen tussen je tanden terecht als je eet. Als de etensresten niet worden verwijderd, kan dit leiden tot gaatjes. Elke dag flossen of een interdentale reiniger gebruiken is de beste manier om etensresten tussen de tanden te verwijderen.

5. Bezoek regelmatig uw tandarts

Veel gaatjes kunnen alleen worden opgespoord door een tandarts of een röntgenfoto van het gebit. Een regelmatig bezoek aan uw tandarts voor controle en reiniging is van groot belang om gaatjes te voorkomen en een goede mondhygiëne te waarborgen. Misschien wilt u ook met uw tandarts bespreken of u extra fluoride moet gebruiken om uw tanden te versterken. De mondhygiënist kan u tips geven voor het poetsen en flossen, zodat u weet dat u het goed doet

6. Sealants plaatsen

Sealants zijn een beschermende laag die wordt aangebracht op de bijtvlakken van de achterste kiezen. De sealant beschermt de tand tegen gaatjes door een schild te vormen tegen bacteriën en tandplak. Sealants komen vaker voor bij kinderen vanwege de nieuwe groei van blijvende tanden, maar ook volwassenen kunnen er baat bij hebben.

7. Suikervrije kauwgom

Geloof het of niet, maar het kauwen van bepaalde suikervrije kauwgoms kan echt helpen gaatjes te voorkomen door de speekselstroom in uw mond te verhogen. Nu heb je een excuus om bellen te blazen!

Toch gaatjes? Maak een afspraak met uw tandarts!

Indien u te laat bent met het voorkomen van gaatjes, is dit geen probleem. Onze tandartsen bij Modern Dental Care helpen u graag verder. Klik hieronder om een afspraak te maken of om u aan te melden als patiënt.