Het maken van een afspraak bij de mondhygiënist of de tandarts kan afhangen van jouw specifieke mondgezondheid en behoeftes. Een bezoek aan de mondhygiënist gaat namelijk verder dan een controle bezoek bij de tandarts.

Kort gezegd is de samenwerking tussen een tandarts en een mondhygiënist een perfecte combinatie van preventie en effectieve mondzorg. Maar wanneer ga je naar de tandarts en wanneer naar de mondhygiënist?

Over het algemeen zijn er echter bepaalde richtlijnen die je kunt volgen:

Maak een afspraak bij de mondhygiënist als je behoefte hebt aan:

Gebitsreiniging:

De mondhygiënist houdt zich bezig met mondverzorging en kan tandplak verwijderen, tanden polijsten en je voorzien van advies over mondhygiëne om tandvleesproblemen en tandbederf te voorkomen.

Ook wanneer er tandsteen aanwezig is dan is de mondhygiënist een goede keuze om te bezoeken in de praktijk.

Tandvleesaandoeningen:

Als je last hebt van bloedend tandvlees, ontstoken tandvlees, of andere symptomen van tandvleesaandoeningen zoals gingivitis of parodontitis, kan een mondhygiënist helpen met diagnose, behandeling en nazorg.

Preventie en advies:

De mondhygiënist richt zich ook op de preventieve mondzorg en geeft advies en uitleg over (het behouden van) een gezond gebit en mondhygiënemaatregelen .

Mondhygiënisten kunnen een preventief mondzorgplan opstellen met de nodige adviezen en informatie.

Een preventief mondzorgplan is het in kaart brengen van verbetermethodes om de mondgezondheid te verbeteren en tandheelkundige problemen te voorkomen én te bestrijden. Er wordt dan bijvoorbeeld ook gekeken naar voeding, schadelijke gewoonten en leefstijl.

Maak een afspraak bij de tandarts als je behoefte hebt aan:

Diagnose en behandeling van tandheelkundige aandoeningen:

Een tandarts onderzoekt je gebit en stelt aan de hand hiervan diagnoses. Vervolgens wordt er een behandelplan opgesteld.

De tandarts kan diagnoses stellen en behandelingen uitvoeren voor aandoeningen zoals gaatjes, tandbederf, wortelkanaalbehandelingen, tandvleesaandoeningen en andere tandheelkundige problemen.

Restauratieve tandheelkunde:

De tandarts kan kronen, bruggen, vullingen en andere restauratieve tandheelkundige behandelingen uitvoeren om beschadigde of ontbrekende tanden te herstellen.

De tandarts kijkt ook naar in hoeverre tanden en kiezen vastzitten. Soms ziet de tandarts dat tanden niet recht groeien. In dit geval kan het voorkomen dat in opdracht van de tandarts een doorverwijzing naar de orthodontist nodig is.

Mondzorg voor kinderen:

De tandarts kan kinderen behandelen en adviseren over mondhygiëne, tandheelkundige ontwikkeling en andere specifieke behoeften.

Tip: Jongeren tot 18 jaar krijgen de kosten van een bezoek aan de mondhygiënist vergoed uit de basisverzekering.

tandarts kind

Bezoek regelmatig een tandarts en mondhygiënist

Het is belangrijk om regelmatig zowel de tandarts als de mondhygiënist te bezoeken om een optimale mondgezondheid te behouden. In sommige gevallen kunnen de mondhygiënist en de tandarts samenwerken om de best mogelijke zorg te bieden aan patiënten.

Bekijk voorafgaand wat je jaarlijks vergoed krijgt, want vaak heb je een aanvullende verzekering nodig. Sommige mensen komen er goed mee weg om 1-2 keer per jaar naar de tandarts en 1-3 keer per jaar naar de mondhygiënist te gaan.

Maar dit is niet voor iedereen zo. Regelmatig een bezoek brengen aan de tandarts en mondhygiënist is de oplossing om weer gezond tandvlees en bovenal een gezonde en frisse mond te krijgen.

Neem contact op met Modern Dental Care

Neem contact op voor meer advies of om een afspraak te maken want uw gezonde gebit is onze prioriteit!

U kunt hieronder een afspraak maken. Onze tandartsen bij Modern Dental Care helpen u graag verder. Klik hieronder om een afspraak te maken of om u aan te melden als patiënt. U kunt terecht bij onze tandartspraktijk in Amsterdam-Oost of onze tandartspraktijk in Amsterdam-West. Op zoek naar een kindertandarts in Amsterdam-West, dan bent u bij Modern Dental Care aan het juiste adres.