Een kunstgebit of prothese is een volledige of een gedeeltelijke vervanging van de eigen tanden en kiezen in uw kaak. De tanden of kiezen in de mond zijn niet meer goed bruikbaar en moeten volledig of deels worden getrokken. Hierna kan een gedeeltelijke of volledige prothese of kunstgebit geplaatst worden. Een kunstgebit is een uitneembaar gebit dat los in uw mond ligt. De huidige kunstgebitten zijn dusdanig mooi dat deze inmiddels niet meer van echt te onderscheiden zijn! Wist u dat er in Nederland méér dan drie miljoen mensen zijn die een kunstgebit dragen? Tijd om te kijken of u misschien een kunstgebit nodig heeft, en wat alle voor- en nadelen zijn van een prothese.

Redenen om te kiezen voor een kunstgebit

Twijfelt u of u een (volledige) prothese nodig heeft? Het nemen van een kunstgebit is natuurlijk geen makkelijk besluit. Een kunstgebit vervangt de eigen tanden en kiezen van de boven en onderkaak. Uiteraard kiest u er liever voor om uw eigen tanden of kiezen te behouden, in sommige gevallen is dit echter niet langer de juiste keuze. Er kunnen verschillende redenen aan ten grondslag liggen om voor een kunstgebit te kiezen. Soms is uw eigen gebit dusdanig verouderd of in een slechte staat, waardoor een tandarts noodgedwongen een kunstgebit adviseert. Andere oorzaken zijn bijvoorbeeld een ongeluk, of (zware) problemen met het tandvlees. Ook kan het soms voorkomen dat ze gewoon spontaan uitvallen. Primair zijn er drie hoofdredenen aan te wijzen waarom het beter is uw eigen tanden en kiezen in te ruilen voor een gebitsprothese:

  • Eten gaat moeilijk, uw eigen tanden en kiezen dienen robuust en betrouwbaar te zijn om goed te kunnen kauwen of om iets af te bijten;
  • Praten gaat moeilijk, uw gebit is de belangrijkste regelaar van de klank van uw spraak;
  • Het uiterlijk van uw tanden en de algehele aanblik van uw mond gaat achteruit, uw gebit heeft grote invloed op hoe u er in zijn totaliteit uitziet.

De voordelen van een kunstgebit

Kiezen voor een kunstgebit brengt meerdere voordelen met zich mee. Het belangrijkste voordeel is de grote verbetering van uw eet- en kauwvermogen. Het verorberen van hard of taai voedsel is na het verlies of zwakker worden van uw tanden een steeds grotere uitdaging. Vervanging door een kunstgebit zorgt ervoor dat u niet langer problemen ervaart tijdens het eten van hard voedsel. 

Het tweede grote voordeel dat een kunstgebit met zich meebrengt is de verbetering van het aangezicht van uw mond. U krijgt weer een stralende lach. Een kunstgebit is met de huidige technologische ontwikkelingen niet meer te onderscheiden van een echt gebit. Het is goed mogelijk dat uw verouderde gebit voor een afname in het zelfvertrouwen hebben gezorgd. De kans is aanwezig dat u niet langer breeduit durft te glimlachen, of u steevast de hand voor de mond houdt. Door het plaatsen van een gebitsprothese herstelt u de aanblik van uw mond en gezicht, een zeer belangrijke factor in het algehele zelfvertrouwen. 

Een ander voordeel van het plaatsen van een kunstgebit zijn de kosten. U kunt het voor een relatief laag bedrag laten aanmeten en plaatsen. Bovendien, als u uw kunstgebit vaak en op een juiste manier reinigt dan zult u er over het algemeen ook weinig verdere kosten aan overhouden. Vergeet niet dat u in sommige gevallen een vergoeding via uw zorgverzekeraar kunt krijgen voor de gebitsprothese. Naar alle waarschijnlijk wordt een prothese of kunstgebit deels vanuit het basispakket vergoed. Indien u een aanvullende tandartsverzekering heeft kan het zo zijn dat zelfs de volledige kosten worden vergoed. Neem altijd van tevoren even contact op met uw zorgverzekeraar voor meer informatie of kijk bij onze tandartstarieven

De nadelen van een kunstgebit

Uiteraard kunnen er naast de voordelen ook nadelen kleven aan het nemen van een kunstgebit als oplossing voor een slecht gebit. Bij een volledig kunstgebit is het voornaamste nadeel het kwijtraken van uw resterende tanden/kiezen. Als u zelf geen tanden en kiezen meer heeft dan is de procedure voor het nemen van een prothese in principe pijnloos. Het komt echter vaker voor dat er nog (enkele) tanden in de mond zitten. 

Om een (volledig) kunstgebit te kunnen plaatsen dienen alle resterende tanden en kiezen getrokken te worden. Gelukkig voelt u dankzij de plaatselijke verdoving van het trekken niets. Na het wegtrekken van de verdoving kan het wel degelijk pijn gaan doen. Vanzelfsprekend krijgt u van onze tandartsen de beste nazorg om te zorgen dat deze pijn zo beperkt mogelijk is. 

Gedurende de eerste dagen na het plaatsen van de prothese kunt u last ervaren van pijn in uw mond. Het kunstgebit kan in het begin wat vreemd, onwennig en oncomfortabel aanvoelen. In die eerste dagen zult u het rustig aan moeten doen met praten, en geduld moet hebben met eten. Maar na regen komt zonneschijn, al na een paar dagen zullen deze klachten wegtrekken, de wonden helen en het tandvlees zal slinken, waardoor de druk en pijn worden weggenomen. 

Het ander nadeel is dat het vaarwel zeggen van het huidige gebit en de overstap naar een kunstgebit voor veel mensen als een grote stap wordt ervaren. Ook vinden sommige mensen het geen prettig vooruitzicht om voortaan met een prothese door het leven te gaan. Nadat u een kunstgebit heeft genomen, kan deze in het begin vreemd aanvoelen. Het vergt namelijk enige tijd voordat uw brein deze nieuwe informatie heeft verwerkt en aangepast. Dit heeft te maken met het feit dat er vanuit de zenuwen andere prikkels uit uw mondholte worden doorgegeven aan het brein. Nu enige tijd zijn uw hersenen gewend en dan voelt uw kunstgebit als natuurlijk. Het brein zal dit sneller verwerken wanneer u blijft trainen met uw kunstgebit en net zoveel praat, eet en drinkt als voor het kunstgebit.  

Is het voor mij verstandig om over te stappen op een kunstgebit?

Overstappen op een kunstgebit kan de juiste beslissing zijn wanneer er meerdere, of veel tanden in uw mond ontbreken. Bij Modern Dental Care kunt u terecht voor prothesen. Dit is vandaag de dag de populairste oplossing om delen van het gebit die u mist te laten vervangen. Tegenwoordig is de kwaliteit en het uiterlijk van protheses sterk verbetert. Het is nauwelijks zichtbaar dat iemand een prothese draagt. Ook het idee van een ouderwets kunstgebit dat niet goed past is allang achterhaald. Er zijn verschillende soorten prothesen die allen op maat kunnen worden gemaakt. Maar het hoeft niet altijd gelijk nodig te zijn om te kiezen voor een gebitsprothese. Als u maar enkele tanden mist dan kunnen andere alternatieven een goede optie zijn. Het overstappen op een kunstgebit wordt vaak alleen geadviseerd wanneer er veel tanden of kiezen in de mond ontbreken. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van tandbederf of een slechte mondverzorging gedurende een lange periode. 

Een langdurige slechte mondverzorging is een andere reden waardoor de tandarts kan adviseren om een kunstgebit te nemen. Het gebit is in een erbarmelijke staat en bij een aanzienlijke hoeveelheid slechte tanden/kiezen is een gedeeltelijke prothese niet afdoende. Door het plaatsen van een volledig kunstgebit wordt voorkomen dat de slechte tanden het tandvlees verder aantasten. Als u merkt dat praten of kauwen u slechter afgaat dan eerst dan is dat ook een goede reden om over te stappen op een (volledige) prothese. Tevens kunt u een groot deel van het eventueel verloren zelfvertrouwen terugkrijgen als zowel het praten en kauwen, als het aangezicht van uw mond na het kunstgebit weer vooruit gaan. 

Onderhoud en nazorg van een kunstgebit

Het eerstvolgende jaar nadat u een gebitsprothese heeft laten plaatsen, zal uw gebit onderhoud nodig hebben. Voor een eerste check-up na de plaatsing van het gebit, zal er binnen een aantal weken een vervolgafspraak met u worden ingepland. Bij vragen en/of problemen zal de tandarts u op uw gemak stellen en zo goed mogelijk helpen. Vervolgens raden we u aan om tenminste een keer per jaar langs te komen voor een controle van uw kunstgebit. Dit doen we om eventuele pijn bij u zoveel mogelijk voor te zijn. Ook is het mogelijk dat het gebit na enige tijd een beetje los gaat zitten. Bij een controle wordt dit uiteraard gelijk hersteld. Het advies is om ook zonder klachten af en toe langs te komen voor controle. De behandelaar controleert altijd of uw mond gezond is en start indien nodig een passende behandeling. 

Het schoonmaken van een kunstgebit

Een kunstgebit moet, net als een natuurlijk gebit, dagelijks worden gereinigd om voedselresten en bacteriën te verwijderen en permanente verkleuring van het gebit te voorkomen. Bij een kunstgebit dat op implantaten wordt gedragen, kunnen de implantaatabutments worden gereinigd door het kunstgebit te verwijderen.

De eerste stap bij het reinigen van een kunstgebit is het wegspoelen van losse etensresten en het verwijderen van de lijm van het kunstgebit. Vervolgens moet een in de winkel verkrijgbare uitneembare kunstgebittenreiniger worden gebruikt, die verkrijgbaar is in de vorm van tabletten, crèmes, pasta’s, gels en oplossingen. Kunstgebitreinigingstabletten worden in heet water gedaan, zodat een bruisende oplossing ontstaat waarin het kunstgebit wordt geplaatst. Het weken van de prothese in de reinigingsoplossing kan de bacteriële belasting verminderen, wat op zijn beurt de geur van de prothese kan verminderen. Volg de instructies van de fabrikant over hoe lang u de prothese in de oplossing moet laten weken. Crèmes, pasta’s of gels voor het reinigen van gebitsprotheses moeten over de gebitsprothese worden geborsteld nadat deze uit de mond is genomen en vervolgens worden afgespoeld volgens de aanwijzingen van de fabrikant. Het is belangrijk te vermelden dat reinigingsproducten voor kunstgebitten niet mogen worden gebruikt wanneer het kunstgebit nog in de mond zit.

Tips voor dragers van een kunstgebit

Het zal enige tijd in beslag nemen voordat u gewend bent aan een nieuw kunstgebit. Het eigen gebit is vervangen door iets kunstmatigs, en dat heeft gewoon even tijd nodig voordat het goed past. In het begin zal het ook kunnen voorkomen dat er enkele pijnlijke plekken ontstaan in de mond, deze worden drukplekken genoemd. Toch is het van belang om, ook als u deze pijn ervaart, uw prothese in te houden. Het is dan verstandig om een afspraak bij de tandarts in te plannen om deze problemen op te lossen.

Het nieuwe kunstgebit zit natuurlijk altijd in uw mond, zowel overdag als ’s nachts. Het beste is om, de eerste week na plaatsing, uw nieuwe kunstgebit ook ’s nachts te blijven dragen. Na een week is het advies om ’s nachts wel de prothese te verwijderen. Uw mond is er dan inmiddels aan gewend geraakt. Ook is het van belang om regelmatig het kunstgebit uit te doen, om vervolgens goed uw mond te spoelen. Doe dit het liefst met lauw water, aangevuld met een beetje zout. Een ander middel dat goed is om te gebruiken is lauwe kamillethee.

Direct na het in gebruik nemen van een nieuw kunstgebit is het zeer aan te raden om zoveel mogelijk vloeibaar voedsel te eten. Hiermee verlicht u de druk die het nieuwe kunstgebit afgeeft. Goede voorbeelden hiervan zijn soep, appelmoes, puree en eieren. Hierbij is het verstandig om het voedsel zo gelijkmatig mogelijk te verdelen in uw mond, zodat het gebit stabiel en in zijn plaats wordt gehouden wanneer u eet. Globaal gezien kunt u het beste kiezen om zoveel mogelijk gekookte of gestoofde voedingsmiddelen tot u te nemen. Op het moment dat u voelt dat u gewend bent aan het kunstgebit, kunt u weer overgaan op normaal voedsel en is het mogelijk om bijna alles weer te eten. Echter, er zijn bepaalde voedingsmiddelen die lastig kunnen blijven om goed door te kauwen. Als u twijfel heeft over bepaald voedsel dan kunt u ons altijd vrijblijvend bellen voor advies.

Vaak (onnodige) angst voor een kunstgebit

Het overstappen naar een kunstgebit of prothese kan natuurlijk een grote stap zijn. Zo zijn veel mensen in bepaalde mate angstig om een kunstgebit te nemen. Een kunstgebit vervangt natuurlijk uw eigen gebit en dit kan angst meebrengen. De tandartsen van Modern Dental Care begrijpen dit en informeren u graag over de procedure bij het nemen en dragen van een prothese, om te proberen uw angst zoveel mogelijk weg te nemen. Wist u dat de protheses die tegenwoordig worden geproduceerd van meer dan uitstekende kwaliteit zijn? MDC Tandartsen zijn volledig up-to-date met de laatste technieken en hebben beschikking over de allernieuwste materialen. In bijna alle gevallen kan een eventueel probleem dan ook worden opgelost. Wij adviseren u graag en wikken en wegen samen met u of een kunstgebit de beste oplossing voor uw mondproblemen zal zijn.   

Behandeling door de tandarts

Het is erg belangrijk om regelmatig een bezoek te brengen aan uw tandarts. Benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor een nieuw kunstgebit of een aanpassing van uw huidige? U kunt hieronder een afspraak maken. Onze tandarts bij Modern Dental Care helpen u graag verder en staan klaar om de mogelijkheden voor een (volledige) gebitsprothese te onderzoeken. Klik hieronder om een afspraak te maken of om u aan te melden als patiënt.