Wat zijn aften?

Aften, ook wel bekend als mondzweren, zijn kleine, pijnlijke zweren die zich vormen in de mondholte. Aften komen vaak voor op het tandvlees, de binnenkant van de wangen, het gehemelte en de tong. Aften hebben meestal een ronde of ovale vorm en een wit of geel centrum met een rode rand eromheen.

Oorzaken van aften

Hoewel de exacte oorzaak van aften niet volledig begrepen wordt, zijn er verschillende factoren die kunnen bijdragen aan hun ontwikkeling. Enkele mogelijke oorzaken zijn:

 1. Mechanische irritatie: Bijten op de tong of wang, scherpe randjes van eten of tandenborstels die het slijmvlies beschadigen, kunnen pijnlijke zweertjes veroorzaken.
 2. Voedingstekorten: Een verminderde weerstand door tekort aan voedingsstoffen zoals vitamine B12, ijzer en foliumzuur kan het risico op aften vergroten.
 3. Hormonale veranderingen: Hormonale schommelingen tijdens menstruatiecycli kunnen aften veroorzaken of verergeren.
 4. Stress: Langdurige stress kan het immuunsysteem verzwakken en het risico op aften verhogen.

Invloed van zure dranken op aften: Verergering van symptomen en vertraging van genezing

Zure dranken kunnen de symptomen van aften verergeren en het genezingsproces vertragen. Het hoge zuurgehalte in dranken zoals citrusvruchtensappen, frisdranken en koolzuurhoudende dranken kan het gevoelige slijmvlies in de mond irriteren en de pijn van aften vergroten. Bovendien kan zuur voedsel en drinken het natuurlijke evenwicht van de mond verstoren, waardoor het moeilijker wordt voor de aften om te genezen.

Het is daarom verstandig om zure dranken zoveel mogelijk te vermijden tijdens een periode van aften en in plaats daarvan te kiezen voor zachtere, niet-zure alternatieven zoals water, ongezoete thee of melk.

Symptomen van aften

De volgende symptomen zijn vaak geassocieerd met aften:

 1. Pijn en ongemak: Aften kunnen pijnlijk zijn, vooral tijdens het eten of praten.
 2. Zweren in de mond: Ze verschijnen meestal als ronde of ovale zweren met een wit of geel centrum en een rode rand eromheen.
 3. Gevoeligheid voor warm en pittig gekruid eten: Aften kunnen gevoeligheid veroorzaken voor warm, zuur, gekruid of hard eten.

Diagnose van aften

Een juiste diagnose van aften kan worden gesteld door een tandheelkundige professional. De tandarts zal een grondig onderzoek van de mondholte uitvoeren en de medische geschiedenis van de patiënt in overweging nemen.

In sommige gevallen kan een biopsie worden uitgevoerd om andere onderliggende aandoeningen uit te sluiten.

Wat te doen tegen aften

Hoewel aften meestal vanzelf genezen binnen één tot twee weken, zijn er verschillende behandelingen die verlichting kunnen bieden. Enkele effectieve behandelingsopties zijn:

 1. Mond spoelen: Het gebruik van mondspoelingen met antimicrobiële eigenschappen kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van genezing.
 2. Pijnverlichting: Over-the-counter pijnstillers en lokale verdovende gels kunnen tijdelijke pijnverlichting bieden.
 3. Mondhygiëne: Regelmatig spoelen met zout water en het vermijden van irriterende voedingsmiddelen kunnen de genezing bevorderen.
 4. Voedingssupplementen: Zorg voor een goede weerstand. In sommige gevallen kunnen voedingssupplementen zoals vitamine B12, ijzer en foliumzuur worden aanbevolen om voedingstekorten aan te vullen.

Aften voorkomen

Hoewel het voorkomen van aften niet altijd mogelijk is, kunnen de volgende tips helpen om het risico op aften te verminderen:

 1. Zorg voor goede mondhygiëne: Regelmatig poetsen, flossen en spoelen met mondwater kan helpen om de mond gezond te houden.
 2. Vermijd bepaalde voedingsmiddelen die irritatie veroorzaken: Scherpe voedingsmiddelen, zoals chips of noten, kunnen aften veroorzaken of verergeren.
 3. Beheer stress: Stress kan het immuunsysteem verzwakken, dus het verminderen van stressniveaus kan het risico op aften verminderen.
 4. Eet een gezond dieet: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet met voldoende vitamines en mineralen om voedingstekorten te voorkomen.
 5. Kom niet aan blaasjes in uw mond. Zodra het blaasje in de aft stuk gaat, kunnen er meer aften ontstaan.
 6. Vitamine C speelt een belangrijke rol bij het bevorderen van het genezingsproces van aften. Deze essentiële voedingsstof is betrokken bij de vorming en het herstel van weefsels, waaronder het slijmvlies in de mond. Het regelmatig consumeren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C, zoals citrusvruchten, kiwi’s, paprika’s en broccoli, kan bijdragen aan een gezonde mondgezondheid en het verminderen van kleine wondjes in de mond.

Het belang van een zachte tandenborstel bij aften: Bescherming en comfort tijdens het tandenpoetsen

Bij aften is het gebruik van een zachte tandenborstel essentieel om verdere irritatie en ongemak te voorkomen tijdens het tandenpoetsen. Aften kunnen gevoeligheid en pijn veroorzaken, vooral wanneer er directe druk wordt uitgeoefend op de zweren.

Een zachte tandenborstel met fijne haren helpt om het tandvlees en de aften voorzichtig te reinigen zonder extra schade aan te richten. Het zachte borsteloppervlak vermindert de wrijving en voorkomt dat de aften openbarsten of verergeren.

Bij het kiezen van een tandenborstel is het raadzaam om te kiezen voor een exemplaar met zachte haren en een kleinere kop, omdat dit beter manoeuvreerbaar is in de mond en gerichter kan poetsen zonder onnodige irritatie te veroorzaken. Daarnaast is het belangrijk om de tanden voorzichtig te poetsen en niet te veel druk uit te oefenen op de aften. Zo kunt u een mondhygiëne behouden zonder onnodig ongemak of verergering van de aften. Vergeet echter niet om regelmatig uw tandenborstel te vervangen om een optimale reiniging te garanderen.

Zijn aften besmettelijk?

Aften zelf zijn niet besmettelijk. Het betekent dat u geen aften kunt krijgen door direct contact met iemand die al aften heeft. Aften zijn niet het gevolg van een infectie of een virus. Ze zijn eerder het resultaat van lokale irritatie of een immuunreactie.

Hoewel aften niet besmettelijk zijn, kunnen bepaalde factoren de ontwikkeling van aften bevorderen bij gevoelige individuen. Bijvoorbeeld:

 1. Erfelijke aanleg: Sommige mensen hebben mogelijk een genetische aanleg voor het ontwikkelen van aften. Als aften in uw familie voorkomen, kan dit u vatbaarder maken.
 2. Orale hygiëne: Slechte mondhygiëne kan bijdragen aan het ontstaan ​​van aften. Het handhaven van een goede mondverzorgingsroutine is belangrijk om het risico op aften te verminderen.
 3. Onderliggende aandoeningen: Sommige onderliggende gezondheidsproblemen, zoals een verzwakt immuunsysteem of auto-immuunziekten, kunnen het risico op aften vergroten.

Het vermijden van irriterende voedingsmiddelen kan helpen om het herstel te versnellen en het risico op toekomstige aften te verminderen.

Onthoud dat het altijd raadzaam is om een tandarts te raadplegen voor een juiste diagnose en professioneel advies, vooral als u twijfels hebt over de aften of als ze langdurig aanhouden.

Wanneer een tandarts raadplegen?

Hoewel aften meestal vanzelf genezen, zijn er gevallen waarin het raadplegen van een tandarts noodzakelijk is:

 1. Terugkerende aften: Als u regelmatig last hebt van terugkerende aften, kan een tandarts u verder onderzoeken en aanvullende behandelingen voorstellen.
 2. Grote of langdurige aften: Aften die groter zijn dan normaal of langer dan twee weken aanhouden, moeten worden geëvalueerd door een tandarts.
 3. Ernstige pijn of moeite met eten: Als de pijn van de aften ernstig is of als u problemen hebt met eten, is het raadzaam om een tandarts te raadplegen voor advies en behandelingsopties.

Dit blogartikel biedt een uitgebreid overzicht van aften, inclusief oorzaken, symptomen, behandelingen en preventietips. Raadpleeg altijd een tandheelkundige professional voor een juiste diagnose en gepersonaliseerd advies. Het is belangrijk op te merken dat dit artikel geen medisch advies vervangt.

Heeft u geen last van een aft, maar heeft u wel last van uw tandvlees? Wellicht is uw tandvlees dan ontstoken. Lees ons blog over ontstoken tandvlees om erachter te komen wat u er tegen kunt doen.

Neem contact op met Modern Dental Care

Neem contact op voor meer advies of om een afspraak te maken want uw gezonde gebit is onze prioriteit!

U kunt hieronder een afspraak maken. Onze tandartsen bij Modern Dental Care helpen u graag verder. Klik hieronder om een afspraak te maken of om u aan te melden als patiënt. U kunt terecht bij onze tandartspraktijk in Amsterdam-Oost of onze tandartspraktijk in Amsterdam-West. Op zoek naar een kindertandarts in Amsterdam-West, dan bent u bij Modern Dental Care aan het juiste adres.