Heeft u zich ooit afgevraagd of er een verband bestaat tussen tandvleesaandoeningen en hart- en vaatziekten? In dit artikel zullen we de relatie tussen deze twee aandoeningen onderzoeken en waarom het van cruciaal belang is om je mondgezondheid serieus te nemen voor een gezonder hart.

Schadelijke mondbacteriën in de bloedbaan

Wist u dat tandvleesproblemen het risico op hart- en vaatziekten kunnen vergroten? Onderzoek heeft aangetoond dat schadelijke bacteriën in de mond, die ontsteking van het tandvlees veroorzaken, ook in de bloedbaan terechtkomen. Deze bacteriën kunnen zich ophopen op plaatsen met aderverkalking, wat op de lange termijn kan leiden tot hartproblemen.

Hart- en vaatziekten en mondverzorging

Dit verband benadrukt de noodzaak van een goede mondverzorging, niet alleen wanneer er problemen zijn, maar gedurende uw hele leven. Een goede mondhygiëne is essentieel om hart- en vaatziekten te voorkomen. Zorg ervoor dat u minstens twee keer per dag poetst, de ruimtes tussen uw tanden reinigt door te flossen, ragen of stokeren, en ook uw tong schoonmaakt. Regelmatig bezoek aan de tandarts of mondhygiënist zijn eveneens belangrijk om problemen op tijd te signaleren en te behandelen.

Tandvleesprobleem kan het hart schaden

Recent onderzoek heeft aangetoond dat mensen met ernstige tandvleesontsteking 60% meer kans hebben op hart- en vaatziekten. Deze relatie is glashelder en blijft bestaan, zelfs wanneer rekening wordt gehouden met factoren zoals rookgedrag, hoge bloeddruk en verhoogd cholesterolgehalte.

Pas op voor bloedend tandvlees: mensen met ernstige tandvleesontstekingen hebben namelijk meer kans op hart- en vaatziekten

Ontstoken tandvlees kan het risico op hart- en vaatziekten, reuma en diabetes vergroten. Wees daarom extra zorgvuldig met uw mondhygiëne; goed poetsen heeft op elke leeftijd zin.

Het lijkt onschuldig, maar bloedend, rood, gezwollen tandvlees kan een teken zijn van iets ernstigs. Uit onderzoek blijkt dat mensen met ernstige tandvleesontsteking een hoger risico hebben op hart- en vaatziekten, reuma en diabetes. Een gezonde mond is dus van vitaal belang voor een gezond lichaam.

Bloedend tandvlees wordt vaak niet serieus genomen, maar het kan leiden tot ernstige problemen. Bacteriën die de infectie veroorzaken kunnen dieper doordringen en het steunweefsel en kaakbot aantasten, wat kan leiden tot het verlies van tanden en kiezen. Vroegtijdige detectie en behandeling van tandvleesproblemen is cruciaal.

Roken is een belangrijke risicofactor voor tandvleesproblemen, omdat nicotine de bloedvaten in het tandvlees vernauwt en de ontstekingsbestrijdende cellen belemmert. Daarnaast kunnen ziektes en medicijnen de afweer verminderen en bacteriën via de mond toegang geven tot het lichaam. Als tandvleesproblemen in uw familie voorkomen, is extra waakzaamheid geboden.

Om tandvleesproblemen te voorkomen, is een goede mondverzorging essentieel. Poets uw tanden minstens twee keer per dag gedurende minimaal twee minuten, bij voorkeur met een elektrische tandenborstel. Reinig de ruimtes tussen uw tanden en kiezen met tandenstokers en/of ragers. Tandpasta met fluoride beschermt tegen gaatjes, terwijl plaque verwijderd wordt door poetsen, stoken en ragen.

Regelmatige tandartsbezoeken voor een gezonde mond

Het is van vitaal belang om regelmatig naar de tandarts te gaan voor professionele controles en reinigingen. Een tandartsbezoek helpt niet alleen bij het opsporen van mogelijke tandvleesaandoeningen en andere mondproblemen, maar zorgt er ook voor dat uw mondgezondheid op peil blijft. Wij raden aan om tweemaal per jaar een bezoek aan de tandarts te brengen, in dit artikel over de frequentie van een tandartsbezoek leest u meer over het belang en de risico’s ervan.

Een tandartsafspraak plannen

Als voor u weer tijd is voor de halfjaarlijkse controle omdat het alweer een tijdje geleden is, is het tijd om een afspraak te maken bij de tandarts of mondhygiënist. Maak een afspraak door te bellen naar
020 447 3489 of maak snel een afspraak via onderstaand formulier.

Uw naam(Vereist)
DD slash MM slash JJJJ
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.